Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Waarheid achter contrails die in de lucht verschijnen en bizarre complottheorieën veroorzaken

contrails
Beeld: Pexels

Als je ooit op een heldere dag naar boven hebt gekeken, heb je waarschijnlijk een vliegtuig door de lucht zien vliegen dat een helderwitte lijn achterlaat als het boven je hoofd vliegtHoewel contrails niets nieuws zijn, lijken ze in de verbeelding van mensen een vlucht te hebben genomen met talloze complottheorieën over het fenomeen.

Bizarre theorieën

Het is niet duidelijk wanneer deze bizarre theorieën zijn begonnen, maar velen online beweren dat contrails deel uitmaken van een overheidsplan om giftige chemicaliën in de atmosfeer te dumpen. Bekend als ‘chemtrails’, variëren de redenen hiervoor van bevolkingscontrole tot de Illuminati. (Ja, echt) De feitelijke verklaring is echter veel minder spannend.

contrails

Condensatiesporen

De kenmerkende witte lijnen staan ​​in de luchtvaartindustrie bekend als condensatiesporen of ‘contrails’ en verschijnen in de lucht terwijl vliegtuigen brandstof verbranden. Wanneer dit gebeurt, zal de koude lucht rond jets gewoonlijk condenseren en een spoor van waterdamp achterlaten, dat zich vervolgens met roet verenigt en ijskristallen vormt. In vochtige omstandigheden resulteert dit dan ook in de pluizige wolken die je tegen de helderblauwe lucht ziet. Hoewel er niets specifiek schadelijk is voor de contrails, hebben wetenschappers onlangs ontdekt dat ze onbedoeld de opwarming van de aarde kunnen verergeren. (Eek!) Af en toe zullen de sporen zich verspreiden en samensmelten om cirrusachtige wolken te vormen die warmte vasthouden op de lagere niveaus van de atmosfeer van de aarde.

Planeet opwarmen

Nog alarmerender is dat dit, gegeven de juiste weersomstandigheden, zich over duizenden kilometers kan verspreiden, waardoor de planeet eronder kan opwarmen. Nu de bezorgdheid over de klimaatverandering ongekend hoog is, moet de luchtvaartindustrie innovatieve oplossingen vinden om dit een halt toe te roepen – inclusief het gebruik van AI. Hoewel het klinkt als sciencefiction, denkt een groep onderzoekers van Google, American Airlines en duurzaamheidsbedrijf Breakthrough Energy dat ze het antwoord hebben gevonden. Met behulp van AI-voorspellingen en open-source modellen van contrails kon het team nauwkeurig voorspellen op welke hoogte het fenomeen zich waarschijnlijk zou voordoen. De onderzoekers hopen echter dat het systeem veel eerder algemeen verkrijgbaar zal zijn.

Check ook: MYSTERIEUZE UFO IN AMSTERDAM VEROORZAAKT DE NODIGE OPHEF

Bron: Unilad

Beeld: Pexels