SGXL.NL -De grappigste berichten op het internet!
  • Humor
  • Films & Series
  • Life
  • Celebs
  • Muziek
  • Sport
Font ResizerAa
SGXL.NL -De grappigste berichten op het internet!SGXL.NL -De grappigste berichten op het internet!
Search
Sign In Sign In
Follow US
Made by ThemeRuby using the Foxiz theme. Powered by WordPress
Home » Blog » Mensen ontdekken nu pas waar de korst van kaas van gemaakt is: ‘Ik eet het al jaren op!’
Eten & Drinken

Mensen ontdekken nu pas waar de korst van kaas van gemaakt is: ‘Ik eet het al jaren op!’

Wiraisha
Last updated: 10 december 2024 00:24
By Wiraisha
4 Min Read
Waar is de korst van kaas van gemaakt?
Beeld: Instagram keuringsdienst_van_waarde
SHARE

Waar is de korst van kaas van gemaakt? Voor veel mensen is het een raadsel, maar een recente video van de Keuringsdienst van Waarde op Instagram heeft dit mysterie opgelost – en de reacties lopen uiteen van verbazing tot nonchalante acceptatie. 

Contents
  • Waar is de korst van kaas van gemaakt?
    • Waarom wordt dit op kaas gebruikt?  
    • Wat zeggen mensen erover?
    • Moet je de kaaskorst nu vermijden?
      • Wat doe jij ermee?

Waar is de korst van kaas van gemaakt?

Het blijkt dat de korst van kaas vaak wordt behandeld met een stof genaamd polyvinylacetaat, een materiaal dat in verrassend veel alledaagse producten voorkomt. Polyvinylacetaat is een synthetische stof die vooral bekend staat om zijn veelzijdige toepassingen. Het is een elastische kunststof die wordt gebruikt in producten zoals kauwgom, houtlijm en latexcoatings voor daken. De stof helpt bij het beschermen van de kaas tegen uitdroging en schimmels. Hoewel het klinkt als iets dat je liever niet zou eten, is het technisch gezien veilig voor consumptie, al wordt het vaak niet aangeraden om het bewust op te eten.  

Waar is de korst van kaas van gemaakt
Beeld: Pexels NastyaSensei

Waarom wordt dit op kaas gebruikt?  

Polyvinylacetaat wordt op kaas aangebracht als een soort beschermende coating. Het helpt om de kaas vers te houden tijdens de rijping en transport. Bij sommige kazen is de korst volledig natuurlijk, zoals bij oude of ambachtelijke kazen, maar bij andere kazen – vooral de fabrieksmatig geproduceerde – wordt deze synthetische laag gebruikt. Deze laag wordt meestal voorzien van een gele of rode kleur, waardoor hij er aantrekkelijker uitziet.  

Wat zeggen mensen erover?

De video van de Keuringsdienst van Waarde bracht een golf van reacties teweeg. Veel mensen waren geschokt toen ze ontdekten wat er precies in de kaaskorst zit, maar anderen maakten zich er totaal niet druk om. Hier zijn een paar reacties die veel likes kregen: “Ik pulk alleen dat gele laagje eraf en verder eet ik dat harde stukje gewoon op. Ben nog steeds niet dood gegaan.”, “Ik eet het al jaren op.” en “Heb ook heel wat korst op.” Deze reacties laten zien dat de meeste mensen de korst van kaas al jaren zonder enige problemen eten, vaak zonder te weten wat erin zit.  

View this post on Instagram

A post shared by Keuringsdienst van waarde (KRO-NCRV) (@keuringsdienst_van_waarde)

Moet je de kaaskorst nu vermijden?

Hoewel polyvinylacetaat veilig is verklaard voor gebruik op kaas, kun je ervoor kiezen om het niet op te eten. Als je twijfelt of de korst eetbaar is, kun je eenvoudig de verpakking controleren. Vaak staat erop vermeld of de korst geschikt is voor consumptie. Bij kazen met een natuurlijke korst, zoals Parmezaanse kaas, is het vaak prima om de korst op te eten. Voor kazen met een synthetische coating kun je de korst beter laten liggen als je het zekere voor het onzekere wilt nemen. Als je de korst van je kaas liever niet opeet, kun je het nog steeds gebruiken. Veel mensen bewaren de korsten om er later smaak aan soep of bouillon mee te geven.

Wat doe jij ermee?

Het is fascinerend om te ontdekken waar de korst van kaas eigenlijk van gemaakt is. Hoewel het idee van polyvinylacetaat op je kaas wat vreemd kan klinken, blijkt het voor de meeste mensen geen probleem te zijn. Of je het nu eet of niet, de keuze is helemaal aan jou. Eén ding is zeker: de kaas zelf blijft even lekker! Dus, Waar is de korst van kaas van gemaakt? Nu weet je precies. Wat doe jij ermee? Eet je hem op of laat je hem liggen? Laat het ons weten in de comments!

Check ook:

Nieuwe culinaire trend Kapsalon Kaassouflé Oorlog verovert Instagram

TAGGED:etenkaas
Share This Article
Facebook Email Copy Link

Volg ons

Volg ons op social media

You Might Also Like

Frikandel Lasagne
Eten & Drinken

Deze Frikandel Lasange zou wel eens je favoriete nieuwe gerecht kunnen zijn: ‘Strafbaar lekker’

By thalena
8 december 2025
Read More
Tosti frikandel speciaal
Eten & Drinken

Croissantje frikandel speciaal is een megahit op Instagram: ‘Perfecte ontbijt op bed!’

By thalena
20 november 2025
Read More
Eten & Drinken

Dit is het geheim van het bakken van de perfecte tosti

By Christa
5 december 2025
Read More
Bekende burgerketen komt met Cheese from the Bacon-burger
CelebsEten & Drinken

Deze bekende burgerketen komt met Cheese from the Bacon-burger

By thalena
7 november 2025
Read More
Snackbar heeft reusachtige 'Berenboot' op het menu met €5 boete als je hem niet op krijgt
Eten & Drinken

Snackbar heeft reusachtige ‘Berenboot’ op het menu met een boete als je hem niet op krijgt

By thalena
31 oktober 2025
Read More
Man overlijdt bijna nadat hij 3 kilo Haribo-colaflesjes eet
Eten & Drinken

Man overlijdt bijna nadat hij 3 kilo Haribo-colaflesjes eet

By thalena
27 oktober 2025
Read More
Wat zit er in de Frikandel Frietwafel
Eten & Drinken

Recept voor Frikandel Frietwafel gaat viral: ‘Nederlandse cultuur is fantastisch’

By thalena
24 oktober 2025
Read More
Hoe maak je het broodje frikandelsalade?
Eten & Drinken

Dit geniale broodje frikandelsalade gaat je leven veranderen

By thalena
26 september 2025
Read More
Macaroni Frikandel
Eten & Drinken

Nieuwe culinaire trend ‘Macaroni Frikandel’ verovert Instagram

By thalena
14 september 2025
Read More
recept voor carbonara
Eten & Drinken

B&B vol Liefde-Bart deelt zijn ‘Carbonara’-recept en mensen gaan los: ‘In Italië krijg je hier een nekschot voor!’

By thalena
27 augustus 2025
Read More
  • Over ons
  • Privacy policy
  • Notice and takedown
  • Adverteren
  • Contact
  • Boekingen
  • Disclaimer

                      Copyright @ 2025 SGXL Alle rechten voorbehouden

Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?