Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Vrouw verliest bijstandsuitkering vanwege ’te weinig boodschappen’ te doen

Vrouw verliest bijstandsuitkering vanwege 'te weinig boodschappen' te doen
Beeld: Pexels

In een opmerkelijke zaak heeft een vrouw haar bijstandsuitkering verloren vanwege wat de gemeente beschouwde als ’te weinig boodschappen doen’. Deze ongebruikelijke reden heeft geleid tot verontwaardiging en vragen over de criteria voor het ontvangen van sociale bijstand. De zaak werpt ook licht op de complexe en soms controversiële beslissingen die gemeentelijke instanties nemen bij het beoordelen van bijstandsbehoeften.

Vrouw verliest bijstandsuitkering

In 2019 nam de gemeente Apeldoorn een opvallend besluit door de bijstandsuitkering van een vrouw in te trekken vanwege haar schijnbaar lage uitgaven aan boodschappen. Haar bankafschriften toonden aan dat ze maandelijks minder dan 50 euro aan levensmiddelen besteedde, wat aanzienlijk lager was dan de door het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) aanbevolen norm van 200 euro. Recentelijk heeft een rechter echter geoordeeld dat dit besluit onterecht was. De vrouw verklaarde dat financiële problemen en de sluiting van haar eigen kledingboetiek haar dwongen om zuinig te leven. Ondanks haar uitleg bleef de gemeente vasthouden aan hun beslissing, bewerend dat ze haar plicht tot het verstrekken van informatie had geschonden, zoals gemeld door de Gelderlander.

Terug betalen!

In een opmerkelijke zaak werd een vrouw geconfronteerd met het terugbetalen van bijna 10.000 euro aan bijstand en een boete van 1230 euro, allemaal omdat de gemeente oordeelde dat ze ’te weinig boodschappen’ deed. Echter, recentelijk heeft de Centrale Raad van Beroep geoordeeld dat de gemeente te snel conclusies heeft getrokken en verder onderzoek had moeten uitvoeren. De vrouw had verklaard dat ze niet dagelijks brood at, veel voedsel in de vriezer bewaarde en af en toe bij de buurman at. Als gevolg van deze uitspraak krijgt de vrouw haar bijstandsuitkering terug en moet de gemeente haar een onkostenvergoeding van 2868 euro betalen.

Gelukkig is het goed gekomen met deze vrouw en zijn de onterechte conclusies rechtgetrokken, wat aantoont hoe belangrijk het is om zorgvuldig om te gaan met sociale bijstandsgevallen en recht te doen aan de situatie van mensen in dergelijke omstandigheden.

Vrouw verliest bijstandsuitkering vanwege 'te weinig boodschappen' te doen
Beeld: Pixabay

Check ook: DE TOP 8 GOEDKOOPSTE SUPERMARKTEN IN JANUARI 2024

You May Also Like