Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Veganistisch gezin schrijft brief aan vlees bakkende buren: ‘Voelen ons ziek en overstuur!’

Veganistisch gezin confronteert buurvrouw voor het koken van vlees
Beeld: Unsplash

Het heeft de gemoederen flink verhit: de brief van een veganistisch gezin aan hun buurvrouw, met het vriendelijke doch dringende verzoek het keukenraam te sluiten tijdens het bakken van vlees. De geur, die zij als ‘misselijkmakend’ omschrijven, zorgt voor ongemak. Is deze vraag redelijk of niet? Deze kwestie heeft online voor een stevig debat gezorgd.

Veganistisch gezin

Het handgeschreven briefje, met de tekst ‘Please take seriously’ en ‘Important message’, werd op social media gedeeld door Sarah, die in de noordelijke voorstad Burns Beach aan de kust van Perth woont. ‘Hallo, buurvrouw,’ begint het briefje. ‘Kunt u alstublieft uw zijraam sluiten wanneer u kookt? Mijn familie is veganist (we eten alleen plantaardig voedsel), en de geur van het vlees dat u kookt, maakt ons ziek en overstuur. We stellen uw begrip op prijs. De brief leverde scherp verdeelde reacties op.

‘Ik zou het begrijpen als ze sigaretten rookten en de rook en geur zich verspreidden en de gezondheid van de familie aantastten,’ schreef één persoon. Maar de geur van vlees is niet echt een goede reden om iemand te vragen zijn ramen te sluiten. ‘Wat doet ze als ze met de kinderen naar het park gaat en mensen zijn BBQ’s aan het koken? Hen vragen om te stoppen met koken. Onbeschaamdheid.’ Een ander betoogde dat veganisten zichzelf voor de gek houden.

Veganistisch gezin
Beeld: Facebook

Geen echte veganist

Negeer de brief, want er bestaat niet zoiets als een echte veganist,’ zeiden ze. Alle groenteteelt heeft een enorme impact op het land en doodt duizenden kleine zoogdieren en vogels. Niet iedereen vond het verzoek echter onredelijk. Ik heb het gevoel dat dit een oprecht beleefde brief was, en het is waar dat de geur van vlees overweldigend is,” schreef één persoon. ‘Het zou fijn zijn om wat respect voor je buren te zien, en ze niet publiekelijk te schande te maken, omdat ze er een sterke ethische moraal op nahouden.’ Ja, nee,’ was een van de korte reacties. ‘De meeste mensen zijn ronduit gemeen tegen mensen die geen dieren eten.’

Een ander antwoordde dat: ‘Niemand heeft het recht om jou te vertellen hoe je in je eigen huis moet leven!!!’ Wees veganist. Eet vlees. Ieder het zijne!” luidde het antwoord. Niemand heeft het recht om meningen aan de ander op te dringen of te verwachten dat ze kunnen controleren wat ze doen. Als het haar niet bevalt, sluit dan haar eigen raam. Simpel. Een ander vond de brief ‘zeer zeker beleefd’ en stelde voor dat de ontvanger ‘zijn ramen zou kunnen sluiten, vind je niet? Dit werd echter beantwoord met de snelle repliek: ‘Niet beleefd, eigenlijk zo zelfingenomen en onbeschoft. Sommigen stelden voor dat Sarah het heft in eigen handen zou nemen.

Ik zou elke dag spek en biefstuk klaarmaken, er een ventilator achter zetten en het uit het raam gooien! Schrijf terug en zeg dat je beledigd en verdrietig bent door wat ze over je kookkunst hebben gezegd en dat ze alsjeblieft naar een andere kamer kunnen verhuizen, omdat je hun begrip op prijs zou stellen,” stelde een ander voor. ‘Koop alsjeblieft een rookoven en laat vlees de hele dag langzaam garen,’ was een andere suggestie.

Veganistisch gezin
Beeld: Facebook

Check ook:

Veganist laat mannen beven met “vleesbedreiging”