Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Als je deze symptomen hebt zou je mogelijk verslaafd kunnen zijn aan vapen

Nieuw waarschuwingssignaal afgegeven dat toont wanneer je mogelijk verslaafd bent aan vapen
Beeld: Pexels Ruslan

Vaping heeft de afgelopen tien jaar een enorme populariteit gewonnen, maar het is niet zonder risico’s. Een recente studie heeft nu een specifiek teken onthuld dat kan wijzen op een verslaving aan het vapen.

Vaping verslaafd

Vapen begon als een gezonder alternatief voor traditioneel roken, met reclames die het als zodanig aanprezen. Maar met een rookverbod in het vooruitzicht, ongeacht de uitkomst van de algemene verkiezingen van 2024, lijkt het erop dat vapen een blijvende keuze is geworden. Vapen is echter niet risicovrij. Onlangs werd een 17-jarig meisje met spoed naar de spoedeisende hulp gebracht nadat ze blauw was geworden door het vapen van een hoeveelheid die gelijkstaat aan 57 sigaretten per dag. Artsen waarschuwen dat de ware gevaren van vapen pas over enkele decennia volledig bekend kunnen zijn, vergelijkbaar met tabaksproducten.

vaping verslaafd
Beeld: Pexels Nathan

Wat de studie onthulde

Een nieuwe studie van de University of California San Diego heeft door gebruik te maken van sociale media een grote hoeveelheid gegevens geanalyseerd om het gedrag van vapers te begrijpen. De studie, gepubliceerd in het American Journal of Preventive Medicine, onderzocht vaping-posts van meer dan 25.000 accounts, waarbij gekeken werd naar de patronen van beginnen met vapen tot pogingen om te stoppen.

Nieuw waarschuwingssignaal afgegeven dat toont wanneer je mogelijk verslaafd bent aan vapen
Pexels Nathan

Resultaten van de studie

De bevindingen toonden aan dat 27% van de vapers tijdens de studieperiode een poging deed om te stoppen met vapen. Van degenen die een eerste poging deden om te stoppen, was 26% succesvol. Bij mislukte eerste pogingen deed 13% een tweede poging, met een succespercentage van 36%.

Reflecties op vapen en gezondheid

Deze studie biedt een uniek inzicht in het stoppen met vapen en de gezondheidseffecten op lange termijn. Het gebruik van ‘digitale cohorten’ kan helpen bij het ontwikkelen van effectievere volksgezondheidsinterventies en biedt een nieuw venster op hoe we gezondheidsrisico’s kunnen monitoren.

Deze studie benadrukt het belang van bewustzijn over de gevaren van vapen en het belang van het ondersteunen van mensen die willen stoppen. Het laat ook zien hoe sociale media een krachtig hulpmiddel kunnen zijn bij gezondheidsonderzoek. Ben jij of ken jij iemand die worstelt met vapen? Misschien is het tijd voor een heroverweging.

Check ook:

You May Also Like