Rob Geus werd in 2002 bij het grote publiek bekend als de streng ogende hygiëne-inspecteur in het televisieprogramma De Smaakpolitie. Met zijn witte jas, blauwe handschoenen en kritische blik nam hij keukens van restaurants, cafetaria’s en zelfs studentenhuizen onder de loep. Bij een goedgekeurde zaak plakte hij de felbegeerde ‘Smaakpolitie OK-sticker’ op de ruit. Maar als het vies was, dan kon je rekenen op zijn bekende oneliner: “Hier word ik niet vrolijk van” – een uitspraak die het later zelfs tot een single schopte.
De ‘OK-sticker’ en de populariteit van het programma
Het programma kende in zijn hoogtijdagen enorme kijkcijfers. In 2007 trok De Smaakpolitie gemiddeld bijna een miljoen kijkers per aflevering. De kracht van het programma lag in het combineren van entertainment met echte inspecties, waarbij Rob Geus als een soort mini-VVD-inspecteur orde op zaken stelde in de Nederlandse horeca. Zijn OK-sticker werd een waar keurmerk waar ondernemers trots op waren — althans, zolang het publiek meekon kijken.

Beschuldigingen achter de schermen
Toch kwam er later ook kritiek op het werk van Geus. Bronnen meldden dat hij soms achter de schermen anders te werk ging dan op tv. Volgens het platform Reality.FBI zou hij in sommige gevallen bereid zijn geweest een sticker uit te reiken in ruil voor een wederdienst — niet in euro’s, maar in natura.

In één geval zou hij tijdens een bezoek aan een pannenkoekenrestaurant in de buurt van Rotterdam de eigenaresse hebben voorgesteld dat zij ook zo’n sticker kon krijgen, mits zij iets “extra’s” deed. Dit werd volgens de bron met een knipoog omschreven als “yoga in de bezemkast”.
De ‘naturasticker’: een pijnlijke bijnaam
Het gerucht over deze zogenoemde ‘naturasticker’ ging als een lopend vuurtje door de horeca.

Hoewel de betreffende onderneemster het aanbod vriendelijk zou hebben afgeslagen, zou het volgens bronnen niet de enige keer zijn geweest dat Rob Geus dergelijke “creatieve inspecties” uitvoerde.

Of dit waar is of niet, het doet wel degelijk afbreuk aan zijn imago als strengste keurmeester van Nederland. Wat begon als een serieuze missie voor hygiëne, lijkt nu overschaduwd te worden door dubieuze verhalen — en daar worden wij inderdaad niet vrolijk van.
Check ook: