Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sport

Oranje-fans die voor ophef zorgden met Ruud Gullit-outfits reageren: ‘Juist bedoeld als eerbetoon’

ruud gullit
Beeld: X

Ook voor het Nederlands elftal ging het EK voetbal 2024 afgelopen zondag eindelijk van start, met een spannende 2-1 overwinning op Polen. De overwinning werd natuurlijk volop gevierd door de fans, die veel lof kregen, maar na de wedstrijd was er ook negatieve internationale aandacht: drie Oranje-fans trokkken de aandacht met hun Ruud Gullit-imitaties, compleet met zwarte schmink. Deze actie leidde tot veel ophef, vooral in de buitenlandse pers, waar het werd vergeleken met blackface. De Ruud Gullit-imitators zelf reageren nu op de ontstane ophef.

Juist bedoeld als eerbetoon

Een van de fans, Daan, benadrukt echter dat er helemaal geen kwade bedoelingen waren: “We wilden Ruud Gullit eren voor zijn geweldige prestaties en opvallende look in 1988,” vertelt hij aan het Instagram-kanaal Reality FBI. Volgens Daan waren de positieve reacties op hun actie overweldigend. “Zowel de Nederlandse als de Poolse supporters in Hamburg ontvingen ons hartelijk en zelfs kleine kinderen, bekende Nederlanders en buitenlandse toeristen wilden met ons op de foto,” zegt hij. Helaas kregen enkele negatieve reacties online disproportioneel veel aandacht. Daan hoopt dat mensen begrijpen dat hun intentie puur een eerbetoon was aan Gullit.

Oranje-fans die voor ophef zorgden met Ruud Gullit-outfits reageren: 'Juist bedoeld als eerbetoon'
Beeld: Embedded from Getty Images

Vervelende gevoelens

Een andere fan, die anoniem wil blijven, heeft besloten te stoppen met zijn imitatie na de ophef. Tegen RTL Nieuws zegt hij: “Die ophef zette me aan het denken. Wellicht roept het bij anderen toch vervelende gevoelens op, ondanks dat ik Gullit adoreer en hem daarom nadoe.” Hij voegt toe dat hij als perfectionist de zwarte schmink gebruikte om zijn look compleet te maken, inclusief de schoenen die Gullit droeg.

Positieve reacties

Op social media leidde het niet alleen tot negatieve reacties. Veel mensen vonden het juist een mooi eerbetoon en achtten de kritiek overdreven. “De positieve reacties waren overweldigend. Zowel de Nederlandse als de Poolse supporters in Hamburg ontvingen ons hartelijk en zelfs kleine kinderen, bekende Nederlanders en buitenlandse toeristen wilden met ons op de foto”, aldus de Oranje-fan. Toch blijft de discussie over de gepastheid van dergelijke verkleedpartijen voortduren, vooral gezien de gevoeligheden rondom raciale stereotyperingen.

Check hier een aantal negatieve én positieve reacties op de Ruud Gullit-imitators:

Genieten: hier nog even de top 10 goals van de echte Ruud Gullit:

Check ook:

You May Also Like