Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Ontdek de veiligste én onveiligste steden van Europa, met 3 Nederlandse steden in de top 10!

Ontdek de veiligste en onveiligste steden in Europa
Beeld: Youtube Sanmia Drone

Nederland blinkt uit in de ranglijst van veiligste steden in Europa met drie steden in de top tien. Dit positieve nieuws wordt nog interessanter als je bedenkt dat de Noordzee ons scheidt van Engeland, waar juist enkele van de onveiligste steden liggen. We zijn vaak kritisch over onszelf, met grappen over onze zittende levensstijl en de omvang van onze bevolking. Maar nu is er reden voor een oprechte trots: Nederland behaalt uitstekende scores op het gebied van stedelijke veiligheid.

De top tien veiligste steden van Europa

Nederland staat prominent op deze lijst: Den Haag voert de lijst aan, Groningen staat op de zesde plaats en Eindhoven op de achtste. Opvallend genoeg bevinden zich vier van de tien veiligste steden in voormalige Oostbloklanden, waaronder Ljubljana, Zagreb, Cluj en Tallinn.

StadVeiligheidsscore
1. Den Haag79.9
2. München79.1
3. Trondheim78.8
4. Bern78.7
5. Ljubljana78.7
6. Groningen78.4
7. Zagreb78.3
8. Eindhoven77.8
9. Cluj-Napoca77.7
10. Tallinn77.7
onveiligste steden
Beeld: Unsplash

De top tien onveiligste steden van Europa

De lijst van onveiligste steden wordt gedomineerd door het Verenigd Koninkrijk, met steden als Bradford, Coventry en Birmingham. Ook Frankrijk is sterk vertegenwoordigd, vooral de havensteden die kampen met drugsgerelateerde criminaliteit. Niet te vergeten is Napels, bekend om zijn maffia-invloeden.

StadVeiligheidsscore
1. Bradford33
2. Marseille34.4
3. Coventry35.1
4. Birmingham36.2
5. Napels37.4
6. Montpellier37.6
7. Malmö39.2
8. Grenoble40
9. Catania40.6
10. Nantes41.2

Hoe worden deze lijsten samengesteld?

Deze ranglijsten zijn het resultaat van enquêtes uitgevoerd door Numbeo. Zij vragen bewoners naar hun persoonlijke ervaringen en gevoelens over veiligheid op basis van vier specifieke aspecten. Ondanks kritiek op de representativiteit van de respondenten, verdedigt Numbeo zich door de grote hoeveelheid data die zij verzamelen en hun inspanningen om de datakwaliteit te waarborgen.

Een minder rooskleurig beeld wordt geschetst in het overzicht van de goedkoopste en duurste Europese steden om te wonen. Hierbij hoort Nederland duidelijk bij de duurdere categorie, wat misschien weer een reden is voor een cynische blik.

Check ook:

Experts waarschuwen: ‘Er komt 100% een vloedgolf aan die Europese steden verwoest’