Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Onderzoek wijst uit: te hard en te lang werken kan leiden tot haarverlies

kaal discriminatie
Beeld: Pexels Karonlina Grabowska

Heb je ooit het idee gehad dat je haarverlies te wijten kan zijn aan je werk? Nou, dat zou weleens kunnen kloppen. Volgens een recente studie uit Zuid-Korea kan overmatig hard werken en lange werktijden de kans op kaalheid verdubbelen. Mannen die meer dan 52 uur per week werken, blijken twee keer zo snel hun haar te verliezen als mannen die minder dan 40 uur per week werken. 

Verhoogde stressniveaus

Dit schokkende onderzoek is uitgevoerd door wetenschappers van de Sungkyunkwan University School of Medicine in Seoul. Deze bevindingen worden toegeschreven aan verhoogde stressniveaus als gevolg van overwerk en een gebrek aan vrije tijd, zoals gerapporteerd door de Daily Mail. Specifiek veroorzaakt overmatige stress abnormale hormoonniveaus die de normale haargroeicyclus vroegtijdig beëindigen. Omdat er geen nieuwe haarfollikels worden gevormd, worden de uitgevallen haarfollikels niet vervangen, wat uiteindelijk resulteert in kale plekken.

kaal discriminatie

Eerste studie mbt lange werktijden en kaalheid

Eerdere studies hebben al verbanden aangetoond tussen overwerk en andere gezondheidsproblemen, zoals hartproblemen. Deze studie was echter de eerste die een verband legde tussen lange werktijden en kaalheid. Het onderzoek kwam tot deze conclusie na het ondervragen van 13.000 mannen in Zuid-Korea, waar mensen vaak meer dan 40 uur per week werken. De proefpersonen, in de leeftijd van 20 tot 59 jaar, werden gedurende vier jaar gevolgd en ondervraagd over hun werkgewoonten. Tijdens die periode mochten ze geen kaalheidsmedicatie gebruiken.

Het onderzoek

De werktijden werden verdeeld in drie categorieën: kort (minder dan 40 uur per week), lang (tussen 40-52 uur per week) en zeer lang (meer dan 52 uur per week). De onderzoekers hielden ook rekening met factoren zoals leeftijd, burgerlijke staat, opleidingsniveau, maandelijks inkomen, rookgedrag en werkschema. Ze ontdekten dat vroegtijdige kaalheid zich ongeveer voordeed bij 2 procent van de mensen in de ‘korte’ categorie, 3 procent in de ‘lange’ categorie en bijna 4 procent in de ‘zeer lange’ categorie.

kaalheid

Meerdere onthullingen

Onderzoeker Kyung-Hun Son vond de ‘associatie tussen lange werktijden en kaalheid’ zo belangrijk dat hij de overheid opriep om de werktijden te verminderen. “Preventieve interventies om passende en redelijke werktijden te bevorderen zijn nodig in onze samenleving,” aldus Son. Maar voordat je meteen een vakantie van twee weken naar Aruba boekt, moet je weten dat dit onderzoek meer onthult dan alleen een verband met kaalheid. Meer dan de helft van de mensen met alopecia (kaalheid) begint hun haar al te verliezen op 30-jarige leeftijd, en kaalheid treft onevenredig veel ongetrouwde mannen, ongeacht de werkstress. Bovendien moet worden opgemerkt dat deze studie geen vrouwen omvatte, dus het is nog onduidelijk of dezelfde bevindingen van toepassing zijn op vrouwen.

Verschillende factoren

Hoewel dit onderzoek wijst op een verband tussen overwerk en haarverlies, is het belangrijk om te onthouden dat kaalheid het gevolg kan zijn van verschillende factoren, waaronder genetica en andere gezondheidsproblemen. Desalniettemin benadrukt dit onderzoek het belang van een gezonde balans tussen werk en vrije tijd om stress en de negatieve effecten ervan op de gezondheid te verminderen. Het wordt aanbevolen dat individuen streven naar redelijke werktijden en voldoende rust en ontspanning om hun algehele welzijn te waarborgen.

Check ook: Oei: volgens onderzoek leidt het drinken van energiedrankjes tot kaalheid

Bron: clint.be

Beeld: Pexels

You May Also Like