Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Onderzoek wijst uit of mensen écht de waarheid vertellen als ze dronken zijn

Onderzoek wijst uit of mensen écht de waarheid vertellen als ze dronken zijn
Beeld: Pexels Anete Lusina

Het bekende gezegde “In wijn zit de waarheid” roept de vraag op hoe waarheidsgetrouw we zijn als we dronken zijn. Dit artikel onderzoekt de wetenschappelijke achtergronden van alcohol en eerlijkheid en biedt inzichten over hoe alcohol ons communicatiever kan maken en of het altijd de pure waarheid onthuld.

Vertellen dronken mensen de waarheid?

Het Latijnse spreekwoord “In vino veritas”, dat wordt toegeschreven aan de Romeinse geleerde Plinius de Oudere, heeft wereldwijd invloed gehad als een cultureel idee dat stelt dat alcohol de neiging heeft om ons minder gereserveerd te maken. Dit concept suggereert dat mensen onder invloed hun echte gedachten en gevoelens vrijer uiten. Deze gedachte vindt weerklank in vele culturen, wat benadrukt hoe diep alcohol verweven is met menselijke interacties.

dronken
Beeld: Pexels cottonbro studio

Verhoogde Extraversie en Verminderde Remming

Alcohol is bekend om zijn rol in het vergemakkelijken van sociale interacties. Onderzoek uit 2017 toonde aan dat mensen die een bepaalde hoeveelheid alcohol consumeerden, merkbaar meer extravert werden. Dit fenomeen helpt te verklaren waarom individuen zich vrijer voelen om te spreken, hoewel dit niet noodzakelijk leidt tot absolute waarheidsgetrouwheid.

Invloed op Emotionele Expressie

Alcohol heeft niet alleen effect op onze remmingen, het versterkt ook onze emoties. Michael Sayette, een professor in de psychologie, stelt dat dit kan leiden tot versterkte emotionele uitingen, zowel positief als negatief. Dit resulteert soms in oprechte onthullingen maar ook in onbedoelde opmerkingen die niet altijd overeenkomen met onze ware intenties.

drankprobleem dronken
Beeld: Pexels Pixabay

Alcohol en de Hersenen

Alcohol heeft invloed op verschillende hersengebieden, inclusief de prefrontale cortex die ons gedrag en onze impulscontrole reguleert. Onder invloed is er een vermindering in activiteit in dit gebied, wat kan leiden tot impulsievere uitspraken. Bovendien beïnvloedt alcohol de amygdala, die onze gevoelens van angst reguleert, waardoor mensen soms dingen zeggen zonder de normale sociale belemmeringen.

De Complexiteit van Alcoholgebruik

De effecten van alcohol zijn te complex om eenvoudigweg te stellen dat het ons altijd eerlijker maakt. Aaron White van het National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism legt uit dat alcohol mensen kan aanzetten tot het uiten van gedachten die ze op dat moment voor waar houden — maar die niet altijd overeenkomen met de objectieve realiteit.

Een Toost op Menselijke Complexiteit

Wanneer een persoon na enkele glazen openhartiger lijkt, neem dan zijn of haar woorden niet altijd letterlijk. Alcohol kan ons weliswaar opener maken, maar het functioneert niet als een betrouwbaar waarheidsserum. Het biedt eerder een blik op onze complexe innerlijke wereld, vol diepe emoties en spontane reacties. Een toost op de complexiteit van de menselijke natuur, altijd fascinerend en onvoorspelbaar!

De invloed van alcohol op onze communicatie

Dit artikel geeft een genuanceerd beeld van hoe alcohol onze manier van communiceren beïnvloedt. Hoewel het ons kan helpen om opener te zijn, blijft de werkelijke waarheid soms net zo ongrijpbaar als onze herinneringen de volgende dag. Hopelijk geeft dit artikel een frisse kijk op oude wijsheden en onze omgang met alcohol. Proost op nieuwe inzichten!

Check ook:

‘Stomdronken’ Albert zorgt voor verbazing in B&B Vol Liefde: “Sodeknetter zeg!”

You May Also Like