Connect with us

Hi, what are you looking for?

Humor

Onderzoek voorspelt dat onze samenleving binnen de komende twintig jaar kan instorten

samenleving-instort

In 1972 publiceerden MIT-wetenschappers een onderzoek waarin ze voorspelden dat snelle industriële groei en globalisering zouden kunnen leiden tot de ineenstorting van de beschaving tegen het midden van de 21e eeuw. Maar een recent nieuw onderzoek suggereert dat dit wellicht op een niet al lang termijn kan gebeuren.

Voorspelling is niet zo slecht als het klinkt

Gaya Herrington, hoofd duurzaamheids- en dynamische systeemanalyse bij KPMG, besloot de voorspellingen van het originele onderzoek, met de pakkende titel “The Limits to growth”, opnieuw te evalueren. Zo vertelde ze waarom ze de ontmoedigende taak op zich nam: “Gezien het onaantrekkelijke vooruitzicht van ineenstorting, was ik benieuwd welke scenario’s het meest overeenkwamen met empirische gegevens van vandaag. Het boek met dit wereldmodel was tenslotte een bestseller in de jaren ’70, en nu zouden we tientallen jaren aan extra data hebben die een vergelijking zinvol zouden maken.”

“Maar tot mijn verbazing kon ik hier geen recente onderzoeken ervoor vinden. Dus besloot ik het maar zelf te doen.”

Haar bevindingen zorgen echter niet voor veel positief nieuws, aangezien de ineenstorting van de samenleving tegen 2040 op schema ligt. Maar de voorspelling is niet zo slecht als het klinkt.

Economische en industriële groei zal stoppen

In een interview met Motherboard vertelt ze dat haar voorspelling ‘niet betekent dat de mensheid zal ophouden te bestaan’, maar dat ‘de economische en industriële groei zal stoppen en dan afnemen, wat de voedselproductie en de levensstandaard zal schaden’.

Ze vervolgde: “Qua timing laat het BAU2-scenario een steile daling zien om rond 2040 in te zetten.”

BAU2 betekent “business as usual”, wat inhoudt dat als we de huidige lijn voortzetten in onze samenleving de gevolgen kunnen plaatsvinden. Herringtons concludeert dat we ‘een doelbewuste verandering van het proces nodig hebben, teweeggebracht dat de samenleving die zich richt op een ander doel dan groei nu dat nog steeds mogelijk is’.

In een presentatie op het World Economic Forum vorig jaar pleitte ze voor een verandering van onze prioriteiten. Zo vertelde ze zei: “Door die inspanningen nu uit te breiden, ontstaat er een wereld vol kansen die ook duurzaam kan zijn.”

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

You May Also Like