Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Onderzoek wijst uit: vanaf deze leeftijd is een biertje drinken gezond!

Onderzoek wijst uit: vanaf deze leeftijd is een biertje drinken gezond!
Beeld: Pexels Capus Production

Een biertje drinken gezond? Dat klinkt als dronkemanstaal. Toch kan een biertje per dag kan daadwerkelijk wonderen doen voor je gezondheid. Ooit gedacht dat je dagelijkse glaasje bier na je 40ste misschien wel je beste medicijn zou kunnen zijn? Lees verder en ontdek waarom.

Dagelijkse alcoholconsumptie: Mythe vs. Werkelijkheid

Alcohol is zo’n typisch onderwerp waar iedereen een mening over heeft. Of het nu gaat om een koud biertje op een zonnige dag, een glas wijn bij het avondeten, of een shotje whisky bij de open haard – de meningen over de gezondheidsaspecten zijn verdeeld. “Niet te veel drinken”, “dat glas rode wijn is goed voor je hart”, “whisky is een echte killer”; zomaar een paar dingen die je misschien wel eens hebt gehoord.

Maar wat zegt de wetenschap nu écht?

Het alom bekende tijdschrift The Lancet heeft onlangs nieuw licht geworpen op deze discussie. In plaats van het typische “alcohol is slecht voor je” mantra, toont dit onderzoek aan dat, verrassend genoeg, matige alcoholconsumptie juist een positief effect kan hebben op de gezondheid van mensen boven de 40 jaar.

Onderzoek wijst uit: vanaf deze leeftijd is een biertje drinken gezond!
Beeld: Pexels Laura Tanredi

De verrassende voordelen van matige alcoholconsumptie

Laten we eerst duidelijk zijn: overmatige alcoholconsumptie is nooit goed. Maar voor degenen die de 40 zijn gepasseerd, kan dat dagelijkse glaasje bier of wijn juist helpen bij het verkleinen van de kans op bepaalde gezondheidsproblemen. Denk hierbij aan hart- en vaatziekten, hartinfarcten en zelfs diabetes.

Waarom is dit zo?

Het precieze mechanisme wordt nog onderzocht, maar de huidige theorie suggereert dat matige alcoholconsumptie kan bijdragen aan een betere bloedcirculatie, het verminderen van ontstekingen en wellicht zelfs het bevorderen van gezonde cholesterolwaarden.

Jongeren, pas op!

Voor de jeugdige lezers onder ons, een waarschuwing is op z’n plaats. Het onderzoek benadrukt dat, hoewel matige alcoholconsumptie gunstig kan zijn voor 40-plussers, hetzelfde niet kan worden gezegd voor jongere mensen. Overmatig drinken op jonge leeftijd heeft meerdere gezondheidsrisico’s, waaronder mogelijke schade aan de lever en de hersenen.

Dus, wat nu?

Voordat je die kurkentrekker of flessenopener erbij pakt, is het belangrijk om te onthouden dat “matiging” het sleutelwoord is. Als je boven de 40 bent, kan dat ene dagelijkse glaasje mogelijk voordelen bieden. Maar zoals altijd geldt: ken je eigen limieten en drink verantwoord.

Check ook:

Bron: Panorama, The Lancet

You May Also Like