Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Nederland onder de betovering van 40 vallende sterren per uur

Binnenkort is het weer zover: een betoverende gelegenheid om onze blik omhoog te richten en vallende sterren te bewonderen boven Nederland. Op zondag 13 augustus trekt de jaarlijkse Perseïdenregen langs, en liefhebbers kunnen zich verheugen op een indrukwekkende show met een voorspelde verschijning van zo’n 40 tot 50 meteoren per uur.

Perseïdenregen

De nachtelijke hemel wordt binnenkort het podium voor een adembenemend astronomisch schouwspel: de Perseïdenregen. Elk jaar in augustus verwent deze meteorenzwerm ons met een betoverende vertoning van vallende sterren. Miljoenen stofdeeltjes achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle zorgen voor een magische dans van licht aan de hemel, een evenement dat sterrenkijkers wereldwijd boeit.

Op de nacht van 12 op 13 augustus, om 3.45 uur, onthult de kosmos haar prachtige geheimen. Met slechts 10 procent verlichting van de maan blijft hinderlijk licht op afstand, waardoor vallende sterren ongehinderd schitteren. Optimaal genieten kan vanaf afgelegen plekken zoals de Veluwe, zolang de hemel helder blijft.

Wat is een vallende ster?

Een vallende ster, ook wel bekend als een meteoor, is een kortstondig en betoverend astronomisch fenomeen. Het ontstaat wanneer een stofdeeltje uit de ruimte de aardse atmosfeer binnendringt en door wrijving oplicht, een lichtspoor achterlatend. Hoewel het geen echte ster is, heeft het de kracht om onze nachtelijke hemel met zijn vluchtige pracht te sieren.

Check ook: Waarom Nederlandse campings in 2023 beter vermeden kunnen worden

Bron: Indebuurt

You May Also Like