Connect with us

Hi, what are you looking for?

Films & Series

Mary Poppins leeftijdsclassificatie na 60 jaren opgehoogd vanwege ‘discriminerend taalgebruik’

Mary Poppins Leeftijdsclassificatie na 60 jaren opgehoogd
Beeld: Wikipedia

Weet je nog toen Mary Poppins op magische wijze uit de lucht kwam zweven met haar paraplu? Nou, het lijkt erop dat ze na 60 lange jaren weer is geland, maar dit keer met een splinternieuwe leeftijdsclassificatie in het United Kingdom. De British Board of Film Classification (BBFC) heeft besloten dat het tijd was voor een kleine update. Van ‘U’ naar ‘PG’ we gaan, en je vraagt je misschien af: “Waarom nu pas?” Nou, het blijkt dat er wat woorden in de film zijn die niet meer zo supercalifragilisticexpialidocious zijn in onze moderne wereld.

Wat is er aan de hand met Mary?

De BBFC heeft de film, bekend om zijn vrolijke deuntjes en zwevende kindermeisjes, een PG-classificatie gegeven. Dat betekent “Parental Guidance” voor de nieuwkomers. De reden? Een beetje taalgebruik dat niet helemaal past bij de oren van onze jonge kijkers van vandaag. Het gaat hierbij om het gebruik van het woord ‘Hottentot’, wat nu als “discriminerend taalgebruik” wordt beschouwd. Een ‘Hottentot’ is namelijk een oude, beledigende term voor het Zuid-Afrikaanse volk Khoikhoi.

Waarom nu?

Je vraagt je misschien af, waarom na al die jaren? Nou, de wereld verandert en zo ook onze perceptie van wat acceptabel is. Het is interessant om te zien hoe klassiekers opnieuw worden beoordeeld en hoe dit invloed heeft op onze kijkervaring. Misschien is het een kans om met de kids te praten over hoe taal en culturele percepties evolueren.

Mary Poppins Leeftijdsclassificatie na 60 jaren opgehoogd
Beeld: Wikipedia

Een Mix van Reacties

Zoals je je kunt voorstellen, heeft dit nieuws gemengde reacties opgeroepen. Sommigen zeggen: “Het is maar een woord, laat het los!” Terwijl anderen de BBFC prijzen voor hun aandacht voor detail en zorg voor jonge kijkers. Hoe dan ook, het zet ons aan het denken en praten, en dat is altijd een goede zaak, toch?

Mary Poppins en de Tijdgeest

Laten we eerlijk zijn, Mary Poppins blijft een icoon, ongeacht de classificatie. Dit nieuwtje is een fascinerend kijkje in hoe onze maatschappij groeit en zich aanpast. Misschien is het ook een herinnering om die oude klassiekers opnieuw te bekijken, met een nieuwe blik. Wie weet wat voor andere ‘supercalifragilisticexpialidocious’ verrassingen we nog gaan ontdekken?

En daar heb je het, een frisse wind voor Mary Poppins in het VK. Blijf nieuwsgierig, blijf praten, en vooral, blijf kijken. Want wie weet wanneer de volgende klassieker een update krijgt?

Check ook:

You May Also Like