Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Gemeente Amsterdam wil Koningsdagdrukte bestrijden met muziek van ABBA!

Koningsdag in Amsterdam
Beeld: Unsplash - Abhay Rautela

Koningsdag in Amsterdam belooft ook dit jaar weer een van de drukste dagen van het jaar te worden. De stad verwacht een enorme toestroom van bezoekers en daarom worden er vanuit het Operationeel Mobiliteitscentrum (OMC) diverse maatregelen genomen om alles in goede banen te leiden. De gemeente hoopt de drukte op een originele manier te temperen: met de muziek van ABBA.

Sfeermanagement met ABBA als geheime wapen

Volgens crowdmanager Mick Werkendam draait het tijdens Koningsdag in Amsterdam om voorbereiding en flexibiliteit. “We willen niet verrast worden, we proberen het voor te zijn,” zegt hij. Door gebruik te maken van realtime en historische data kan de gemeente snel schakelen bij opstoppingen of overvolle locaties zoals de Jordaan of het Damrak.

Eén van de meest opvallende maatregelen is gericht op de sfeer in de stad. Als het ergens te uitbundig wordt, zoals bij straatpodia, kunnen café-eigenaren een telefoontje verwachten. “Even geen house, maar ABBA,” aldus Werkendam. Een verrassende aanpak, maar volgens hem werkt het: “Na een kwartier merk je echt dat de rust terugkeert.”

Koningsdag in Amsterdam
Beeld: Pixabay- Lennert Kraak

Druk op het vervoer tijdens Koningsdag in Amsterdam

Koningsdag in Amsterdam wordt jaarlijks bezocht door honderdduizenden feestvierders, waaronder zo’n 200.000 die met de trein komen. Dat legt druk op het vervoersnetwerk en vraagt om precisie in de aansturing van treinen, metro’s en bussen. Zo kan bijvoorbeeld besloten worden dat treinen stations overslaan of dat verkeerslichten anders ingesteld worden. Het doel: zorgen dat iedereen zich veilig en prettig kan verplaatsen.

Oproep: vier Koningsdag in je eigen buurt

Het gemeentebestuur heeft dit jaar dan ook een duidelijk advies uitgebracht: vier Koningsdag in Amsterdam liever in je eigen buurt. De oproep is vooral gericht aan mensen buiten de stad, zoals uit Purmerend, Almere of Eindhoven. “Blijf lekker daar,” zegt Werkendam. Als zelfs een paar tienduizend mensen gehoor geven aan deze oproep, kan dat al veel druk van de ketel halen.

Ondanks de oproepen is het waarschijnlijk dat mensen toch massaal naar de binnenstad trekken, zeker omdat Koningsdag in Amsterdam dit jaar weer op een zaterdag valt en er goed weer wordt voorspeld. Dat was vorig jaar ook het geval, en toen liep het flink vast, vooral in de Jordaan.

Discussie over eindtijd Koningsdag blijft actueel

Een andere opvallende discussie ging over de eindtijd van het feest. Waar sommige raadsleden pleitten voor een latere eindtijd (tot 23.00 uur), houdt de gemeente vast aan 20.00 uur. De reden: de druk op nood- en hulpdiensten wordt anders te groot. Bovendien moet iedereen weer veilig naar huis kunnen via het overvolle vervoersnetwerk.

Koningsdag in Amsterdam
Beeld: YouTube Nos

Amsterdam kiest voor voorbereiding én ABBA

Het OMC in de Johan Cruijff Arena speelt een cruciale rol in het sturen van de drukte tijdens Koningsdag in Amsterdam. Vanuit dit zenuwcentrum kunnen verkeersstromen gevolgd en aangepast worden, en is directe communicatie mogelijk met alle betrokken partijen. Er zijn meer verkeersregelaars ingezet en ook het aantal toiletten is met 25% verhoogd. Een ander belangrijk onderdeel is communicatie met de bezoekers. De gemeente zorgt voor extra wifipunten zodat belangrijke waarschuwingen via mobiele telefoons kunnen worden verspreid. Zo blijft iedereen op de hoogte, zelfs als het netwerk onder druk staat.

Kortom, Koningsdag in Amsterdam is een gigantische logistieke uitdaging. Met slimme techniek, strakke coördinatie en zelfs wat ABBA op de achtergrond probeert de gemeente de feestdag beheersbaar én gezellig te houden. Of de maatregelen voldoende zijn om het centrum leefbaar te houden, zal moeten blijken. Maar één ding is zeker: Koningsdag in Amsterdam is niet alleen een feest, maar ook een staaltje van strak geregisseerd crowdmanagement.

Check ook:

You May Also Like