Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

KNMI waarschuwt vanmiddag voor ‘Code Oranje’: ‘Het kan gaan spoken’

code oranje
Beeld: Unsplash Raychel Sanner

Het KNMI heeft voor vanmiddag en vanavond code oranje afgegeven in heel Nederland vanwege de verwachte zware onweersbuien. Deze buien, die beginnen in Zeeland en zich vervolgens naar het noordoosten verplaatsen, kunnen gepaard gaan met zware windstoten, veel regen, intensief onweer en grote hagelstenen. Het weerinstituut raadt aan om binnen te blijven, omdat er door onder meer blikseminslag grote schade kan ontstaan.

Hagelstenen van 4 centimeter

Volgens meteoroloog Marion de Hond van Buienradar gaat het om een ‘enorm actieve buienlijn’ met windstoten van boven de 100 kilometer per uur en hagelstenen van 2 tot 4 centimeter groot. De buien worden veroorzaakt door warme lucht die botst met een koufront, waardoor er lokaal veel schade kan ontstaan. Vooral vakantiegangers en mensen die buitenactiviteiten ondernemen, wordt aangeraden extra voorzichtig te zijn.

Verkeersoverlast

De ANWB verwacht dat het zware weer vooral in Zuid-Holland, Utrecht en delen van Noord-Brabant flinke verkeersoverlast kan veroorzaken. Rond 18.00 uur zal het ook in noordelijkere provincies onweren en flink regenen, wat kan leiden tot wateroverlast op de wegen. De ANWB waarschuwt weggebruikers om op te passen voor gevaarlijke situaties door omvallende bomen en water op de weg.

code oranje
Beeld: Pexels Artem Yellow

Nederland – Engeland

Voor woensdag wordt er ook regen verwacht, maar tijdens de halve finale van het EK tussen Nederland en Engeland in Dortmund zal het droog zijn. De weersomstandigheden in Duitsland zijn goed, wat gunstig is voor de voetballers en de toeschouwers. Desondanks blijft het belangrijk om waakzaam te zijn voor de voorspelde zware weersomstandigheden van vandaag.

Check ook:

You May Also Like