Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Kees van der Spek gelooft niets van verhaal Joran van der Sloot: ‘Hoopt op strafvermindering’

Joran van der Sloot wil het roer omgooien na vrijlating: 'Wil andere mensen gaan helpen'
Beeld: Youtube CNN

Joran van der Sloot, een naam die velen al jaren herkennen in verband met de vermissingszaak van Natalee Holloway, lijkt nu, na bijna twee decennia, eindelijk opheldering te hebben gegeven. Maar voordat we alle punten met elkaar verbinden en conclusies trekken, is voorzichtigheid geboden; er kunnen verborgen motieven zijn.

Lugubere details

Afgelopen week, in een veelbesproken rechtszaak in Alabama, Verenigde Staten, heeft Joran beweerd dat hij het mysterie rond Natalees verdwijning heeft opgehelderd. Zijn bewering? Hij zou haar hebben vermoord op de zonovergoten stranden van Aruba in 2005. Van der Sloot onthulde dat op seks zou hebben aangedrongen, maar Holloway weigerde en gaf hem uiteindelijk een knietje. Van der Sloot zou hierop gereageerd hebben door haar in het gezicht te schoppen en daarna een steen op haar hoofd te gooien. “Haar hoofd was plat. Haar schedel was plat. Ik betwijfel of iemand dat zou kunnen overleven,” aldus de lugubere details. Hierop zou hij haar in het water hebben geduwd.

Dit is zonder twijfel een ernstige beschuldiging. De FBI, die deze zaak nooit uit het oog heeft verloren, beschouwt Jorans bekentenis als potentieel geloofwaardig. Deze geloofwaardigheid wordt versterkt door de resultaten van een recente leugendetectortest, die suggereert dat Joran misschien de waarheid spreekt. Maar is dat wel zo? Misdaadverslaggever Kees van der spek denkt van niet.

joran van der sloot

Strafvermindering

Kees van der Spek, die samen met de inmiddels legendarische Peter R. de Vries de zaak al jaren volgt, brengt een interessant perspectief naar voren. Hij ziet Joran als een strateeg, iemand die de kunst van het schaken beheerst. Is Joran’s bekentenis een eerlijke weergave van wat er gebeurd is, of maakt hij deel uit van een groter plan, een poging om een deal te bemachtigen die kan leiden tot strafvermindering? In Aruba zou hij immers niet meer vervolgd kunnen worden vanwege de verjaring, maar in de VS liggen de kaarten anders.

Waarheid of toch niet?

We moeten ook de impact van media-aandacht in deze zaak overwegen. De uitzending van Peter R. de Vries in 2008 over deze kwestie was een nationaal fenomeen, met kijkcijfers die zelfs populaire shows als “Boer zoekt Vrouw” overtroffen. De vraag blijft dus: is Joran’s onthulling een zuivere waarheid, of slechts een strategische zet in een complex en langdurig spel? Zoals altijd kan alleen de tijd – en mogelijk verdere juridische procedures – het ware verhaal onthullen.

Check ook: Joran van der Sloot gaat eindelijk de waarheid vertellen in nieuwe documentaire

Bron: ad.nl

You May Also Like