Connect with us

Hi, what are you looking for?

net binnen

‘Sterkste aanwijzingen tot nu toe’ voor buitenaards leven gevonden door wetenschappers

is er buitenaards leven
Beeld: Pixabay

De eeuwenoude vraag “is er buitenaards leven?” heeft opnieuw de aandacht getrokken van de wetenschap en het grote publiek. Dankzij waarnemingen van de James Webb-ruimtetelescoop denken wetenschappers nu het sterkste bewijs tot nu toe te hebben gevonden dat buitenaards leven mogelijk is. Dit meldt onder meer NU.nl. De focus ligt op een verre exoplaneet, K2-18b, waar stoffen zijn aangetroffen die op aarde alleen via biologische processen ontstaan. Deze ontdekking voedt het debat: zijn we alleen in het heelal?

Buitenaards leven gevonden? Moleculen verraden mogelijk biologische activiteit

Een team van internationale onderzoekers onder leiding van de Universiteit van Cambridge heeft in de atmosfeer van de exoplaneet K2-18b sporen gevonden van dimethylsulfide (DMS) en dimethyldisulfide. Op aarde worden deze gassen uitsluitend geproduceerd door micro-organismen in oceanen, zoals algen en plankton. De aanwezigheid van deze moleculen kan erop wijzen dat er ook op andere planeten biologische activiteit mogelijk is.

Amerikaanse politicus waarschuwt voor alien-technologie: 'We kunnen er niets tegen doen'
Beeld: Pexels

K2-18b ligt op ongeveer 120 lichtjaar afstand van de aarde in het sterrenbeeld Leeuw. De planeet is 2,6 keer zo groot als de aarde en draait rond een ster in de bewoonbare zone, waar vloeibaar water zou kunnen bestaan — een cruciale voorwaarde voor leven zoals wij dat kennen.

Zijn we alleen in het heelal? Voorzichtigheid is nog steeds geboden

Hoewel de ontdekking hoopgevend is, is het nog te vroeg om definitief te zeggen dat er buitenaards leven gevonden is. De wetenschappers benadrukken dat verdere observaties nodig zijn. De gemeten gassen zouden namelijk ook door niet-biologische processen kunnen zijn ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan vulkanische of chemische reacties in de atmosfeer.

Toch is de wetenschappelijke gemeenschap enthousiast. “We bevinden ons op een spannend punt in de zoektocht naar leven buiten onze planeet,” zegt hoofdonderzoeker Nikku Madhusudhan. “Voor het eerst hebben we de mogelijkheid om moleculen in de atmosfeer van bewoonbare exoplaneten nauwkeurig te bestuderen.”

Wat maakt K2-18b zo bijzonder?

K2-18b is geen typische planeet. Hij behoort tot een relatief nieuwe klasse van hemellichamen: de zogeheten hycean planets. Deze planeten zijn groter dan de aarde, hebben mogelijk een diepe oceaan onder een waterstofrijke atmosfeer, en draaien in de leefbare zone van hun ster. Al deze factoren maken K2-18b een interessante kandidaat in het onderzoek naar buitenaards leven.

Met de hulp van de James Webb-ruimtetelescoop is het voor het eerst gelukt om zulke gedetailleerde chemische profielen van een verre exoplaneet te verkrijgen. Dat is niet alleen belangrijk voor het antwoord op de vraag “is er buitenaards leven?”, maar ook voor toekomstig astrobiologisch onderzoek.

is er buitenaards leven
Beeld: Pexels

Buitenaards leven gevonden of niet: het begin van een nieuw tijdperk

Hoewel er nog geen definitieve conclusie is getrokken, markeert deze ontdekking een belangrijke mijlpaal in de wetenschap. Voorstanders spreken zelfs van het begin van “observationele astrobiologie”, waarbij we actief de atmosferen van andere werelden analyseren op zoek naar tekenen van leven.

Professor Catherine Heymans van de Universiteit van Edinburgh roept wel op tot voorzichtigheid. “Het is een opwindende ontwikkeling, maar we moeten zeer zorgvuldig zijn met interpretaties. Pas als we meerdere aanwijzingen verzamelen, kunnen we echt spreken van bewijs voor leven.”

Is er buitenaards leven? Het lijkt dichterbij dan ooit

De ontdekking van DMS in de atmosfeer van K2-18b is tot nu toe het sterkste signaal dat buitenaards leven mogelijk is. Hoewel er nog geen sprake is van direct bewijs, geven de bevindingen wetenschappers een duidelijk startpunt voor verder onderzoek. De grote vraag “zijn we alleen in het heelal?” lijkt daarmee weer een stukje dichter bij een antwoord te komen.

Voorlopig blijft het antwoord op de vraag “is er buitenaards leven?” onduidelijk. Maar met de technologie van nu en de inzichten van vandaag, zijn we dichterbij dan ooit om dat mysterie eindelijk te ontrafelen.

Check ook:

You May Also Like