De nieuwe film iHostage op Netflix zorgt nog vóór de release al voor flink wat ophef. Niet alleen vanwege de heftige reconstructie van de gijzeling in de Amsterdamse Apple Store. Maar vooral omdat de grootste blunder van Yvonne Coldeweijer tijdens dit incident een prominente plek heeft gekregen in de film. De influencer, ooit de onbetwiste ‘juicekoningin’ van Nederland, maakte zich in 2022 schuldig aan een actie die haar nog lang zal achtervolgen — en nu dus ook verfilmd is.
iHostage op Netflix legt pijnlijke misser bloot
In iHostage op Netflix zien we hoe de spanning rondom de gijzeling in de Apple Store aan het Leidseplein wordt opgebouwd. Daarnaast zien we hoe social media een gevaarlijke rol speelde tijdens het incident. Yvonne Coldeweijer, die destijds met haar juicekanaal de ontwikkelingen live versloeg, deelde zonder na te denken beelden waarop te zien was waar gegijzelde mensen zich schuilhielden. Een actie die, zo werd later duidelijk, levensgevaarlijk was.
Omdat de gijzelnemer via de aanwezige Apple-apparaten de buitenwereld kon volgen, bracht Coldeweijer met haar video’s de veiligheid van de slachtoffers in direct gevaar. Na ingrijpen van de politie verwijderde ze de beelden. Maar volgens velen was de schade toen al onomkeerbaar. iHostage op Netflix schuwt dit gevoelige onderwerp niet en toont de gebeurtenis in volle glorie.

Regisseur wil bewustwording creëren met iHostage op Netflix
Regisseur Bobby Boermans benadrukt dat het niet zijn bedoeling is om Yvonne Coldeweijer persoonlijk onder vuur te nemen. Hij wil juist de bredere impact van ondoordacht smartphonegebruik tijdens crisissituaties onder de aandacht brengen. In iHostage op Netflix is dan ook een opvallende metafoor verwerkt: een influencer wordt letterlijk “de telefoon in gezogen.” Dit is een krachtige verwijzing naar de verleidelijke drang om altijd de eerste te zijn met breaking news, zonder oog voor de gevolgen.
Boermans noemt het in interviews “een van de grootste maatschappelijke blunders van het online tijdperk.” Hij stelt dat Coldeweijer in dit verhaal symbool staat voor een groeiende groep zelfbenoemde verslaggevers die de impact van hun berichten niet altijd overzien.
iHostage op Netflix: Pijnlijk maar noodzakelijk
De scène uit iHostage op Netflix waarin Coldeweijers misstap aan bod komt, is nu al volop onderwerp van gesprek. Op social media wordt het fragment massaal gedeeld en geprezen vanwege de scherpe boodschap over verantwoordelijkheid op internet. Toch zijn er ook mensen die vinden dat Yvonne wel erg hard wordt aangepakt, aangezien zij na het politieverzoek wel degelijk haar fout erkende en de beelden verwijderde.
Coldeweijer zelf zwijgt vooralsnog
Wat Yvonne Coldeweijer zelf van haar filmrol in iHostage op Netflix vindt, blijft vooralsnog een mysterie. Op haar socialmediakanalen heeft ze met geen woord gerept over de film. Fans verwachten echter dat haar reactie niet lang op zich zal laten wachten. Mogelijk zal deze zelfs doorspekt zijn met de sarcastische humor waar ze zo bekend om is. Eén ding is zeker: iHostage op Netflix laat zien hoe één socialmediapost het verschil kan maken tussen veiligheid en gevaar. Het stelt een belangrijke vraag aan iedereen met een smartphone: wanneer is het tijd om te filmen, en wanneer om te helpen?
Check ook:
