Stel je voor dat je nooit meer je appartement hoeft te verlaten. Voor 20.000 mensen in een gigantisch complex in de buurt van St. Petersburg, Rusland, is dat realiteit! Dit enorme gebouw, ook wel de ‘Human anthill’ genoemd, biedt alles wat bewoners nodig hebben, zonder dat ze ooit de voordeur hoeven uit te gaan. Maar is het leven in zo’n dichtbevolkt gebouw een droom die uitkomt of eerder een claustrofobische nachtmerrie?
‘Human anthill’: een zelfvoorzienende wereld in een gebouw
Het appartementencomplex, dat sinds 2015 bestaat, heeft 3.708 appartementen verspreid over 25 verdiepingen. De eerste verdieping van het gebouw is gevuld met verschillende bedrijven, zoals supermarkten, kapsalons, koffiebars, en zelfs een postkantoor. Dit maakt het mogelijk voor bewoners om maandenlang binnen te blijven, zonder de buitenwereld te betreden.
De voordelen en uitdagingen van zo’n gemeenschap
Hoewel het idee van nooit de deur uit hoeven verleidelijk klinkt, brengt het leven met 20.000 buren ook uitdagingen met zich mee. Zo ontstaan er vaak lange rijen voor de liften tijdens piekuren en is er altijd de vraag naar genoeg parkeerplekken. Voor sommigen klinkt dit als een droomplek, terwijl anderen zich alleen al bij het idee stressen.
Een bijzonder concept of een Sociale experiment?
Leven in de ‘Human anthill’ is een ervaring op zich. Voor de ene persoon biedt het gemak en comfort, terwijl anderen zich opgesloten zouden voelen. Maar één ding is zeker: het is een unieke manier van wonen waar je niet snel over uitgepraat raakt!
Check ook: