Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Onderzoek wijst uit: Homoseksueel gedrag bij dieren toegenomen door evolutie

Homoseksueel gedrag bij dieren

Een recente studie gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications onthult dat homoseksueel gedrag tussen dieren van hetzelfde geslacht is toegenomen sinds verschillende zoogdiersoorten in sociale groepen zijn gaan leven.

Homoseksueel gedrag bij dieren

Wetenschappers hebben Homoseksueel gedrag bij dieren waargenomen bij diverse diersoorten, Variërend van krekels en zee-egels tot dolfijnen en bonobo’s. Hoewel al bekend was dat meer dan vijftienhonderd diersoorten dit gedrag vertonen, geeft deze nieuwe studie aan dat dit gedrag wellicht niet altijd zo wijdverbreid was. 

Homoseksueel gedrag bij dieren
Beeld: Pexels

Gedrag geëvolueerd 

Volgens de onderzoekers is dit homoseksueel gedrag bij dieren geëvolueerd als een strategie om conflicten te verminderen. Deze ontwikkeling begon toen duizenden zoogdiersoorten in groepen gingen samenleven. Ondanks dat homoseksueel gedrag niet rechtstreeks bijdraagt aan voortplanting, biedt het wel voordelen, zoals het verzachten en oplossen van conflicten, evenals het bevorderen van positieve sociale relaties. De studie omvatte de analyse van bijna 6.650 levende zoogdiersoorten, waarbij ongeveer 4 procent homoseksueel gedrag met soortgenoten van hetzelfde geslacht vertoonde. Dit gedrag omvat langdurige relaties, genegenheid en seksuele handelingen.

Homoseksueel gedrag bij dieren
Beeld: Pexels loek fernengel

Opvallend

Opvallend is dat homoseksueel gedrag vaker voorkomt naarmate diersoorten verder afstammen in de evolutionaire stamboom. Bijvoorbeeld, apen splitsten zich ongeveer 25 miljoen jaar geleden af van andere primaten en vertonen sindsdien een veel hoger percentage homoseksueel gedrag dan soorten op oudere takken van de primatenstamboom, zoals lemuren.

Dierlijk gedrag verschilt van mensen

Hoewel deze bevindingen intrigerend zijn, benadrukken de onderzoekers dat dit onderzoek geen volledige verklaring biedt voor homoseksueel gedrag en dat dierlijk gedrag aanzienlijk verschilt van dat van mensen. Daarom kan het geen inzicht verschaffen in menselijk seksueel gedrag.

Check ook:

Bron: nu

You May Also Like