Duizelingen van geluk en die onweerstaanbare glimlach die je niet kunt onderdrukken. Verliefdheid is als zweven op een roze wolk. Een vraag die opkomt, is als het mogelijk is om dat gevoel voor altijd vast te houden? Hoelang kun je verliefd blijven? Volgens psycholoog en relatietherapeut Nynke Nijman is het antwoord ja, maar met een twist. Wil je weten hoe je die vonk levend houdt?
Wat Is verliefdheid eigenlijk?
Laten we beginnen bij het begin: wat is verliefdheid nou écht? In de eerste fase van een relatie, wanneer verliefdheid op zijn piek zit, lijkt het alsof je in een achtbaan van emoties zit. „Je hersenen worden overspoeld door een cocktail van hormonen zoals dopamine, oxytocine en serotonine,” legt Nijman uit. Dit zorgt ervoor dat je bijna letterlijk niet aan iets anders kunt denken. Maar dit intense gevoel is niet bedoeld om eeuwig te duren. Gelukkig maar, want zoals Nijman zegt: je zou er gek van worden.
Hoe lang kun je verliefd blijven?
Hoewel de vurige verliefdheid met de tijd afneemt, betekent dat niet dat het helemaal verdwijnt. Volgens Nijman kun je nog steeds momenten van verliefdheid ervaren, ook na jaren samen. Maar hoe voelt dat? Het gaat hier om die bijzondere momenten waarin je met bewondering naar je partner kijkt en denkt:Jap, jij bent echt mijn persoon. Dit kan gebeuren wanneer je partner iets doet waar hij of zij in uitblinkt, zelfvertrouwen uitstraalt of gewoon helemaal zichzelf is. Het zijn die kleine, magische momentjes die je hart sneller doen kloppen.
Het belang van bewust kijken
Een belangrijke tip van Nijman: zie je partner echt. „Als je je partner bewust observeert en focust op zijn of haar mooie eigenschappen, maak je oxytocine aan, het hormoon dat zorgt voor hechting,” zegt ze. Combineer dit met dopamine, en je zult merken dat je weer blij wordt van de aanwezigheid van je partner. Het klinkt misschien als een simpele oefening, maar het kan wonderen doen voor je relatie. Denk aan mindfulness, maar dan gericht op je geliefde.
Waarom het verschilt per persoon
Niet iedereen ervaart verliefdheid op dezelfde manier. Hoe vaak je verliefdheidsmomenten hebt, hangt af van je persoonlijkheid en hoe je brein werkt. Mensen die rationeler zijn ingesteld of minder goed in contact staan met hun gevoelens, kunnen deze momenten minder vaak ervaren. Daartegenover staan mensen die meer openstaan voor emoties en daardoor vaker bewust genieten van die verliefde gevoelens. „Het is echt een kwestie van aandacht en intentie,” aldus Nijman.
Tips om de vonk levend te houden
Wil je die verliefde momenten een boost geven? Probeer dan eens deze tips:
- Focus op de kracht van je partner. Kijk naar momenten waarop je partner in zijn of haar element is. Misschien is dat tijdens het sporten, koken, of klussen.
- Creëer contact. Maak bewust tijd voor elkaar en geef je partner écht je aandacht.
- Koester de kleine dingen. Herinner jezelf eraan waarom je ooit verliefd werd en spreek dat uit.
Voor altijd verliefd? Het is mogelijk
Hoewel verliefdheid in zijn oorspronkelijke vorm niet eeuwig duurt, kun je zeker die gevoelens van bewondering en aantrekkingskracht blijven voelen. Het kost misschien wat moeite, maar de beloning is het dubbel en dwars waard. Door bewust naar je partner te kijken en de mooie eigenschappen te blijven zien, kun je samen die vonk keer op keer opnieuw ontsteken. En zeg nou zelf, is dat niet wat liefde zo bijzonder maakt?
Check ook: