Connect with us

Hi, what are you looking for?

Eten & Drinken

Hoe gezond is Skyr echt in vergelijking met Yoghurt en Kwark?

In de afgelopen jaren is skyr, een IJslands zuivelproduct, steeds populairder geworden in Nederland vanwege de geassocieerde gezondheidsvoordelen. Maar wat maakt skyr anders dan gewone yoghurt of kwark? En is het echt gezonder? Laten we eens kijken naar de kenmerken en voordelen van skyr ten opzichte van andere zuivelproducten.

Geen yoghurt

Skyr wordt al eeuwenlang gewaardeerd in IJsland vanwege de gezondheidsvoordelen die het biedt. Hoewel het in IJsland algemeen verkrijgbaar is als alternatief voor yoghurt of kwark, is skyr officieel geen yoghurt. Het onderscheidende kenmerk is dat er drie keer zoveel melk wordt gebruikt als bij normale yoghurt. Skyr wordt gemaakt van magere melk waaruit de room is verwijderd. Vervolgens wordt de melk opgewarmd en worden er levende bacterieculturen aan toegevoegd. Zodra het product is ingedikt, wordt het gezeefd om de zure wei te verwijderen. In tegenstelling tot yoghurt heeft skyr een textuur die meer lijkt op romige Griekse yoghurt dan op traditionele yoghurt.

Beeld: Pixabay

Vergeleken met kwark

Sommige mensen vergelijken skyr met kwark. Kwark wordt gemaakt door melk aan te zuren met melkzuurbacteriën, waarna de melk wordt ingedikt. Dit proces omvat het gebruik van stremsel of melkzuurbacteriën om de melk te laten indikken. Het vocht lekt vervolgens weg, waardoor een friszure, romige substantie overblijft die we kennen als kwark. Kwark is eigenlijk een soort verse kaas die niet gerijpt is, vandaar de zure smaak.

Gezonder

Wat betreft voedingswaarde bevat skyr weinig calorieën, vet en koolhydraten, maar juist veel essentiële voedingsstoffen zoals eiwitten, vitamines en mineralen. Skyr heeft een hoog gehalte aan eiwitten en calcium, maar een laag vetgehalte. Dit maakt skyr vooral aantrekkelijk voor mensen die op zoek zijn naar een eiwitrijk voedingsmiddel met weinig vet. Onderzoek heeft aangetoond dat eiwitten uit zuivelproducten gunstig kunnen zijn voor het reguleren van de bloedsuikerspiegel, het bevorderen van gezonde botten en het behouden van spiermassa tijdens het afvallen. Bovendien geeft skyr een verzadigd gevoel, waardoor het de eetlust kan verminderen.

Beeld: Wikipedia

Alternatief

Hoewel yoghurt niet echt kan concurreren met de populariteit van het IJslandse zuivelproduct, kan magere kwark wel als alternatief dienen. Beide producten hebben weinig calorieën en vet, maar bieden voldoende eiwitten. Toch geven veel mensen de voorkeur aan skyr boven magere kwark, voornamelijk vanwege de smaak. Skyr heeft een romige en zoetere smaak, wat het aantrekkelijk maakt voor consumenten. Het is echter vermeldenswaardig dat skyr over het algemeen duurder is dan magere kwark.

Steeds geliefder

Al met al is skyr een voedzaam zuivelproduct dat vanwege de gezondheidsvoordelen steeds geliefder wordt onder Nederlandse consumenten. Met zijn lage calorie- en vetgehalte, hoge eiwitgehalte en verzadigende eigenschappen is skyr een uitstekende keuze voor diegenen die streven naar een gezonde en evenwichtige voeding. Hoewel het iets duurder kan zijn dan andere zuivelproducten, rechtvaardigt de smaak en de voedingswaarde van skyr vaak de extra kosten. Dus waarom zou je niet eens een potje skyr proberen en ontdekken waarom het zo geliefd is in IJsland en daarbuiten?

Beeld: Wikipedia

Check ook: In dit Nederlandse Michelinster-restaurant kun je het goedkoopst eten

Bron: libelle.nl

Beeld: Wikipedia & Pixabay

You May Also Like