Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Het is vanaf dit weekend verboden te roken op dit geliefd strand

Beeld: Pexels

De gemeente Den Haag kondigt met ingang van morgen een opmerkelijke proef aan die gericht is op het bevorderen van een schoner en rookvrij strandgedeelte. Dit initiatief is onderdeel van het recent gepresenteerde Aanvalsplan Afval en heeft als doel om het Noorderstrand, gelegen tussen de populaire beachclubs Fonk en Hart Beach, rookvrij te maken. De proef zal duren tot 31 oktober en heeft als hoofddoel om de aanwezigheid van sigarettenpeuken op het strand en in de zee drastisch te verminderen.

Vrijwillig

Wethouder Arjen Kapteijns benadrukt dat deze proef volledig vrijwillig van aard is. Hij verzekert dat er geen intensieve handhaving zal plaatsvinden, en er zullen geen boa’s zijn die zich schuilhouden achter strandstoelen om bezoekers te controleren. In de woorden van Kapteijns: “We zullen niet achter elk handdoekje met een wapenstok een boa verscholen hebben die gaat controleren.” Met andere woorden, de nadruk ligt op het morele beroep aan rokers om zich aan het rookverbod te houden. Deze proef is geïnspireerd door positieve ervaringen elders, zoals in gemeenten als Noordwijk en Renesse, waar soortgelijke rookvrije strandinitiatieven werden geïntroduceerd en met succes werden ontvangen. Kapteijns uit zijn enthousiasme over de resultaten elders, waar daadwerkelijk aanzienlijk minder gerookt wordt op de stranden na de invoering van dergelijke maatregelen.

Reden

De gemeente Den Haag zal grootschalige communicatie-inspanningen ondernemen om bezoekers bewust te maken van het rookverbod. Dit omvat het ophangen van vlaggen, het plaatsen van informatieborden en het inzetten van sociale media om iedereen op de hoogte te brengen. Kapteijns benadrukt echter nogmaals dat er geen handhaving zal zijn en dat dit een moreel beroep is aan de rokers om deel te nemen aan deze inspanning. De reden achter deze rookvrije strandinspanning is tweeledig. Allereerst zijn sigarettenpeuken schadelijk voor het milieu en kunnen ze aanzienlijke vervuiling van zeewater veroorzaken, tot wel 1.000 liter per peuk. Dit heeft een negatieve invloed op de waterkwaliteit en is schadelijk voor zeedieren. Bovendien zijn sigarettenpeuken klein en moeilijk op te ruimen met de gebruikelijke Beach Cleaners.

Organisatie begint vrijdag

Om een ‘schone lei’ te beginnen, zal de organisatie TrashUre Hunt vanaf vrijdag beginnen met het verwijderen van alle sigarettenpeuken op het aangewezen strandgedeelte. Ze zullen ook de voortgang van de proef nauwlettend volgen en tellen hoeveel peuken er aan het einde van de proefperiode worden aangetroffen. Als de proef als succesvol wordt beschouwd, heeft wethouder Kapteijns de intentie om het rookvrije strandinitiatief uit te breiden, uiteraard na goedkeuring van de gemeenteraad. Wellicht zal dit initiatief zich zelfs uitstrekken tot strandtenten zoals ‘Peukie’.

Check ook: Alarmfase één: opnieuw 5 haaien opgedoken bij Spaanse stranden!

Bron: trendnieuws.nl

Beeld: Pexels

You May Also Like