Er zijn veel dingen die bestempeld kunnen worden als de grootste verkeerserfenis: die ene trage bestuurder voor je, eindeloze files en natuurlijk de eeuwige zoektocht naar een parkeerplek. Maar wat staat er nou écht op nummer één als het gaat om irritaties bij Nederlandse weggebruikers? De kans is groot dat je het zelf al een keer hebt meegemaakt. Van bestuurders die geen richting aangeven tot onverwachte wegversperringen – het lijkt soms alsof de weg een bron van ergernis is.
Grootste verkeersergenis
Uit de 1500 deelnemers die aan het onderzoek deelnam gaf de helft aan dat op de linkerkant van de weg blijven hangen als de grootste verkeerserfenis wordt ervaren. Op de tweede plaats, met elk van de respondenten 29 procent, staan bumperkleven en het extreem laat invoegen. Ook fel verblindende koplampen en bestuurders die zonder handsfree te bellen of tijdens het rijden te zitten appen, zorgen voor veel frustratie. Vooral op een niet-autosnelweg is gevaarlijk inhalen een grote bron van ergernis voor veel weggebruikers. Deze vormen van asociaal gedrag over de weg zorgen voor spanning en onveiligheid in het verkeer.
Er zijn geen perfecte chauffeurs
Nederlandse weggebruikers laten ongewenst rijgedrag niet zomaar passeren. Meer dan 60 procent van hen geeft aan regelmatig te reageren op irritante verkeerssituaties door met hun lichten te wenken, getoeter of zelfs verbaal uiting te geven aan hun frustraties. Toch blijken velen ook zelf geen perfecte chauffeurs te zijn. Om en bij de helft van de ondervraagden geeft toe zich schuldig te maken aan verkeersovertredingen zoals te hard rijden, rechts inhalen, te lang aan de linkerkant van de weg blijven of bumperkleven. Hierdoor blijkt dat automobilisten niet alleen anderen op hun fouten wijzen, maar zelf ook vaak bijdragen aan grootste verkeerserfenis situaties.
Check ook:
Wielrenster laat verkeer even wachten om wat fotootjes te maken