Genderfluïde is één van de nieuwe termen die gebruikt worden voor mensen die niet per se man of vrouw willen zijn. In die goede oude tijd was het simpel. Zolang je een jurk aan had was je een vrouw en als je een broek droeg, dan was je een man. Maar het was zelf nog simpeler dan dat. Als je een fluit had dan was je man en had je een perzikje dan was je vrouw en het maakte geen donder uit hoe je je voelde. Tegenwoordig ligt dit allemaal net even anders.
Genderfluïde
Maar we leven nu in een ander tijdperk. Jij mag zelf bepalen wat je wil zijn, wat heel, heel lang geleden alleen voor peuters en kleuters opging. Die konden zomaar zeggen. Ik ben brandweerman of president of mama of papa en zolang als die erin geloofde dan was het ook zo. Maar de 21ste eeuw heeft ons geweldige dingen gebracht, het internet, de smartphone en genderfluïditeit. We zijn er heel erg op vooruitgegaan in de 21ste eeuw. Zelf bepalen wat of wie je bent is nu niet meer alleen voor peuters maar voor ons allemaal.
En tegenwoordig zijn er bijna zoveel genders als er mensen bestaan, daarom kon de genderfluïde Floris het niet hebben dat men hem gewoon met meneer aansprak toen hij de zorgverzekering een mailtje stuurde om genderneutraal aangesproken te worden. Het antwoord mailtje begon met: beste meneer, en dát kwam niet goed aan bij Floris die misschien wel met ding of het aangesproken had willen worden.
De betekenis van genderfluïditeit
En voor niet weet wat de nieuwe term inhoud: Genderfluïde houdt in dat je niet per se als man of vrouw door het leven gaat, maar als één van beide of geen van beide zoals het je uitkomt. Maar Floris, zijn moeder, is niet met de nieuwe tijd mee gegroeid. Zij wil haar zoon terug en zegt op zijn middeleeuws: “Je politieke voorkeur kun je bijstellen, maar je gender niet!
Check ook:
TikTokker introduceert nieuwe genderidentiteit: ‘Seizoenen’…?