Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

EU waarschuwt 450 miljoen Europeanen ’72-uur noodpakketten’ voor te bereiden

survival kit
Beeld: SGXL

De Europese Unie wil dat alle burgers binnen de lidstaten beter voorbereid zijn op crisissituaties. Onderdeel van deze aanpak is dat iedereen een survival kit in huis moet hebben waarmee men zich minstens 72 uur kan redden zonder hulp van buitenaf. Dit maakt deel uit van de nieuwe EU Preparedness Union Strategy, gepresenteerd door de Europese Commissie.

Dreigingen nemen toe

Volgens de Europese Commissie worden we geconfronteerd met steeds complexere dreigingen: van natuurrampen, pandemieën en industriële ongevallen tot cyberaanvallen, sabotage en zelfs mogelijke militaire agressie. Door de toegenomen risico’s vindt de EU het noodzakelijk dat burgers en overheden zich beter voorbereiden.

“De dreigingen zijn anders dan vroeger, en ze zijn groter. Daarom moeten we ook anders en groter denken,” aldus Hadja Lahbib, Europees commissaris voor humanitaire hulp en crisisbeheer.

survival kit
Beeld: Unsplash-

Wat moet er in een survival kit?

Een survival kit moet volgens de Commissie voorzien zijn van basisbehoeften zoals:

  • Voedsel en water voor drie dagen
  • Medicatie en medische voorschriften
  • Zaklamp, batterijen en powerbank
  • Contant geld (in geval digitale betalingen uitvallen)
  • Belangrijke documenten (zoals ID-kaarten en verzekeringspapieren)
  • Warme kleding en een radio
  • Gereedschap zoals een zakmes

Het doel is om in het geval van een ramp of crisis tijdelijk zelfstandig te kunnen overleven, totdat hulpdiensten of de overheid kunnen ingrijpen.

Eén Europese aanpak

Hoewel sommige lidstaten zoals Frankrijk al richtlijnen hebben voor een noodpakket van 72 uur, wil de Commissie nu een geharmoniseerde aanpak binnen de hele EU. Zo krijgt elke burger, ongeacht in welk land hij of zij woont, een duidelijk overzicht van wat te doen wanneer de sirenes loeien.

Een van de Europese functionarissen benadrukte dat het niveau van paraatheid sterk verschilt per land. Door gezamenlijk op te trekken en best practices te delen, kan de EU de veerkracht van haar bevolking aanzienlijk versterken.

Voorraadbeheer en samenwerking

Naast de survival kit voor burgers, wil de EU ook meer essentiële voorraden aanleggen op Europees niveau. Dit omvat onder andere vaccins, medicijnen, medische apparatuur, energievoorzieningen en kritieke grondstoffen die belangrijk zijn voor industriële productie.

De Commissie werkt aan een nieuwe voorraadstrategie voor geneesmiddelen en onderzoekt de beste manier om deze voorraden op te slaan: fysiek, virtueel (via overeenkomsten met bedrijven), of een combinatie van beide.

Ook de samenwerking tussen civiele en militaire autoriteiten krijgt extra aandacht. Er komt een gemeenschappelijk kader dat duidelijk maakt wie waarvoor verantwoordelijk is tijdens crisissituaties. Regelmatige oefeningen moeten zorgen dat deze samenwerking in de praktijk effectief verloopt.

survival kit
Beeld: Unsplash-Kien-Lee

Kennis en coördinatie

Om paniek en chaos tijdens rampen te voorkomen, wil de EU investeren in kennisdeling, voorlichting en duidelijke communicatie. Daarom komt er een centrale crisiscoördinatie hub en een nieuw EU-crisisdashboard dat lidstaten realtime op de hoogte houdt van risico’s en dreigingen.

Daarnaast wordt er gewerkt aan een grootschalige risico- en dreigingsanalyse, waarvan het eerste rapport eind 2026 wordt verwacht. Tot die tijd zullen er ad-hoc waarschuwingen en updates gedeeld worden.

‘Ready for anything’

De boodschap van de Europese Commissie is duidelijk: het is tijd voor een mentaliteitsverandering. “Ready for anything – dat moet onze nieuwe Europese manier van leven worden,” aldus Lahbib.

De survival kit is daarin slechts één onderdeel, maar wel een belangrijk begin. Door nu voorbereidingen te treffen, kan Europa rampen in de toekomst beter doorstaan – en dat begint bij elke burger thuis.

Check ook:

You May Also Like