Wat we het afgelopen jaar misschien wel het meest hebben gemist, zijn de Zweedse balletjes van Ikea. Wat een doodzonde dat we die niet meer kunnen eten zodra we er zin in hebben. Goed nieuws: het kan vanaf nu wel!
Nee, nee: de Ikea restaurants gaan nog niet open, maar je kunt nu de Zweedse balletjes zelf maken! Ikea heeft het bekende recept inmiddels gedeeld met de wereld. Perfect voor die late night snack of tijdens verjaardagen (als het weer kan…). Wat het beste nieuws is? Zo moeilijk is het niet om deze gehakballetjes zelf te maken.
We delen graag het recept met je. Haal onderstaande dingen bij de supermarkt en het koken kan beginnen!
Het geheime IKEA recept
IKEA staat bekend om twee dingen: de hippe betaalbare meubels en de Köttbullar. Ook zo verslaafd aan die Zweedse gehaktballetjes? De meubelketen heeft het recept gedeeld, zodat je zelf aan de slag kunt in de keuken.
Het eerste goede nieuws is natuurlijk dat IKEA het recept heeft gedeeld voor zijn beroemde Zweedse balletjes. Wat nog leuker is, is dat de balletjes niet zo moeilijk te bereiden zijn. Het recept bestaat uit zes stappen, en de ingrediëntenlijst is vrij simpel.
“We weten dat sommige mensen dezer dagen onze Zweedse balletjes missen. Thuisblijven kan lastig zijn, maar we willen helpen door het leven iets makkelijker en leuker te maken.” aldus een woordvoerder van IKEA.
Bon appétit of smaklig måltid zoals ze dat in Zweden zeggen!
De gehaktballetjes
-
500 g rundergehakt
-
250 g varkensgehakt
-
1 ui, fijn gesneden
-
1 teentje look (geplet of gesneden)
-
100 g broodkruimels
-
1 ei
-
5 eetlepels volle melk
-
zout en peper
De saus
-
scheutje olie
-
40 g boter
-
40 g bloem
-
150 ml groentebouillon
-
150 ml runderbouillon
-
150 ml (slag)room
-
2 theelepels sojasaus
-
1 theelepel Dijonmosterd
Allemaal leuk en aardig de benodigdheden, maar hoe maak je het dan in godsnaam?! Read and learn:
Stap 1: Meng het rundergehakt met het varkensgehakt. Voeg de ui, knoflook, broodkruimels en het ei toe. Meng alles goed door elkaar. Voeg vervolgens de melk toe en breng op smaak met zout en peper.
Stap 2: Draai kleine, ronde balletjes en plaats ze op een bord. Laat het bord afgedekt twee uur in de koelkast rusten.
Stap 3: Verwarm olie in een pan op een middelhoog vuur. Zodra de olie heet is, voeg je er voorzichtig de balletjes aan toe. Bak de balletjes rondom bruin.
Stap 4: Plaats de balletjes in een afgedekte ovenschaal en bak ze circa 30 minuten op 180 graden. Check af en toe of de balletjes nog goed gaan.
Stap 5: Laat boter in een pan smelten. Voeg al roerend geleidelijk de bloem toe. Zodra alle bloem is gemengd voeg je de bouillon toe.
Stap 6: Doe dan nog de room, sojasaus en Dijonmosterd erbij en roer het goed door. Breng het geheel zachtjes aan de kook, zodat je de saus kan indikken.
Stap 7: Serveer het de balletjes bij voorkeur met aardappelen, zoals frietjes, krieltjes of puree.
Alvast eetsmakelijk!
You must be logged in to post a comment Login