Met een belangrijke doorbraak is ’s werelds eerste medicijn dat tanden kan laten teruggroeien goedgekeurd voor proeven op mensen later dit jaar. Er zijn zo’n 206 botten in het menselijk lichaam, die allemaal behoorlijk veerkrachtig zijn. Maar als ze breken, hebben ze een handige manier om zichzelf te repareren, zodat we weer normaal kunnen functioneren.
Eerste medicijn voor tanden
En hoewel tanden zijn opgebouwd uit veel dezelfde elementen als botten, groeien ze helaas niet op dezelfde manier terug en herstellen ze niet op dezelfde manier. Dus als je je tanden ooit hebt beschadigd, resulteert dat waarschijnlijk in een extractie, wat ten eerste erg pijnlijk is en ten tweede betekent dat je je tand kwijt bent. Dat kan allemaal veranderen, want ’s werelds eerste medicijn dat menselijke tanden kan laten teruggroeien is onderweg. Het experimentele medicijn dat is ontwikkeld door Japanse onderzoekers zal in september beginnen met proeven op mensen en zal worden gebruikt door volwassenen die ten minste één kies missen.
Katsu Takahashi, hoofd tandheelkunde van het medisch onderzoeksinstituut in het Kitano ziekenhuis, die het project leidt, zei: “We willen iets doen om mensen te helpen die lijden aan tandverlies of het ontbreken van tanden. “Hoewel er tot nu toe geen behandeling is die een permanente genezing biedt, hebben we het gevoel dat de verwachtingen van mensen voor tandgroei hoog zijn.” Om te komen tot waar we nu zijn, heeft het team van onderzoekers een studie gebaseerd rond een bepaald antilichaam genaamd baarmoedersensibilisatie. Ze zijn geassocieerd met gen-1 (USAG-1), waarvan is aangetoond dat het de groei van tanden remt bij fretten en muizen.
Hetzelfde effect
We weten natuurlijk niet zeker of hetzelfde effect zal optreden bij mensen, maar dat is precies waar de proeven op mensen voor bedoeld zijn.Takahashi, die ook een van de hoofdauteurs van het onderzoek is, zei: “De morfogenese van individuele tanden hangt af van de interacties van verschillende moleculen, waaronder BMP, of botmorfogenetisch eiwit, en Wnt-signalering. “We wisten dat het onderdrukken van USAG-1 gunstig is voor de groei van tanden. Wat we niet wisten was of het genoeg zou zijn.” De expert voegde eraan toe: “Fretten zijn diphyodontische dieren met vergelijkbare gebitspatronen als mensen. Ons volgende plan is om de antilichamen te testen op andere dieren zoals varkens en honden.”
Ondertussen merkte Manabu Sugai van de Universiteit van Fukui en een andere auteur van de studie uit 2021 op: “Conventionele tissue engineering is niet geschikt voor tandregeneratie. Onze studie toont aan dat celvrije moleculaire therapie effectief is voor een breed scala aan aangeboren tandagenese.” Nu is het slechts een kwestie van maanden voordat de proeven op mensen beginnen.
Check ook:
Awkward: Meisje onder invloed van medicijnen laat “speciale truc” aan ouders zien