Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Deze stad wil de eerste ‘cashloze’ gemeente van Nederland worden

Nederlanders helemaal in de war door pinautomaten in het buitenland: 'Wie verzint zoiets?!'
Beeld: Pexels RDNE Stock project

In een tijdperk van toenemende digitalisering en technologische vooruitgang is Dordrecht bezig met het vestigen van een opmerkelijke mijlpaal: de stad streeft ernaar de allereerste cashloze gemeente van Nederland te worden. Terwijl deze ambitieuze stap velen niet aanspreekt. Dordrecht is de voorloper van een cashloze toekomst.

cashloze gemeente dordrecht
Beeld: Pexels Micheile.com

Opnemen en storten

De recente beslissing van banken zoals ABN AMRO en ING om pinautomaten uit hun filialen te verwijderen, heeft een golf van onbegrip teweeggebracht onder de inwoners van Dordrecht. Het feit dat geld pinnen niet meer mogelijk is en dat contante transacties ook tot het verleden behoren, heeft velen stomverbaasd achtergelaten. Voor degenen die gewend waren aan de vertrouwde aanwezigheid van pinautomaten en de mogelijkheid om direct met cash geld om te gaan, lijkt de wereld van financiële dienstverlening snel te veranderen. Deze onverwachte ontwikkeling werpt de vraag op naar de toekomst van cash geld in een samenleving die steeds meer digitaal georiënteerd is.

Kan ik nog contant betalen?

Het lijkt erop dat contant geld steeds meer uit het dagelijks leven in Dordrecht verdwijnt. De geldautomaten bij banken zoals ABN AMRO en ING zijn overal verwijderd, buiten en binnen, is het niet langer mogelijk om cash op te nemen of te storten aan de balie. Deze ontwikkeling heeft bij sommige inwoners van Dordrecht tot bezorgdheid geleid. Er wordt gesuggereerd dat deze beweging naar een cashloze samenleving van hogerhand is besloten en dat geldautomaten landelijk op termijn zullen verdwijnen. Voor veel mensen roept dit vragen op over waar ze hun contant geld kunnen storten of opnemen.

Zelfs de parkeerautomaten in de stad accepteren binnenkort geen muntgeld meer, hoewel dit al een tijdje het geval was in parkeergarages. Dit roept vragen op over de bereidheid van de samenleving om deze veranderingen te accepteren. Het beleid lijkt niet alleen in Nederland, maar ook elders in Europa te worden geïmplementeerd omdat ze witwassen willen voorkomen.

Het blijkt ook lastig te zijn om je spaargeld als contant geld op te nemen, omdat er beperkingen zijn op het cash opnemen van geld bij de nog bestaande automaten. Dit heeft ertoe geleid dat bankklanten verplicht zijn om aan hun eigen bank verantwoording af te leggen over hoe ze hun geld gebruiken. Het lijkt erop dat de verschuiving naar een cashloze samenleving complexe vragen oproept over financiële vrijheid en privacy.

Ondanks de eerdere verklaring van minister Kaag van Financiën dat geldopnames kosteloos moeten zijn en dat er voldoende pinautomaten binnen een straal van 5 kilometer van elke woning moeten zijn, suggereren de ontwikkelingen in Dordrecht een tegenovergestelde beweging. De vraag blijft of deze beweging naar een cashloze samenleving uiteindelijk breed wordt geaccepteerd en welke gevolgen dit zal hebben voor de lokale gemeenschap.

Deze stad wil de eerste 'cashloze' gemeente van Nederland worden
Beeld: Pixabay

Check ook: Moeder plundert spaarrekening zoontje om designer schoenen te kopen

Bron: Indepen.eu
Beeld: Pexels

You May Also Like