Connect with us

Hi, what are you looking for?

Humor

Dit is hoeveel een soldaat van het huurlingenleger Wagner Group verdient

De huurlingen van Wagner Group zijn als schaduwachtige supersterren uit de kast gekomen sinds de oorlog in Oekraïne. Onder leiding van de mysterieuze Yevgeny Prigozjin fungeren ze als de ‘groene mannetjes’ op het wereldtoneel.

Ze zijn als de rocksterren van de huurlingenwereld, en geen conflict is te klein of te ver weg. Salaris? Zo een 1800 euro.

Russische zakenman Yevgeny Prigozjin ook wel bekend als de kok van Poetin, richtte de groep op in 2014, ondanks zijn ontkenning. Wagner Group is vernoemd naar mede-oprichter Dmitri Utkin, een Tsjetsjenië-veteraan.

In 2014 verschenen de mannen van Wagner op de Krim als de beruchte ‘groene mannetjes’, die verrassend genoeg beleefd en welgemanierd waren, De VS overweegt Wagner Group echter als terroristische organisatie te bestempelen.

Wagner reist op den duur naar Donbas na de Krim. The Times meldt dat ze huurlingen uit de Centraal-Afrikaanse Republiek inzetten om met Zelenski en zijn regering af te rekenen. Na de inval werd een lockdown afgekondigd in Kiev.

Ontkenning

Wagner heeft kantoren in Sint-Petersburg en Hong Kong, maar weinig officiële registratie. Hooggeplaatste Russische leiders ontkennen ook banden met Wagner.

Toch zijn de geruchten sterk dat Wagner Group Poetin helpt in Oekraïne. Ze worden gezien als een verkapte tak van het Russische ministerie van Defensie, delen bases met het Russische leger en gebruiken hun middelen.

Wagner-soldaten krijgen internationale paspoorten van de Russische militaire inlichtingendienst, en trainen in, een basis van het Russische ministerie van Defensie. De barakken worden officieel beschouwd als een vakantieoord voor kinderen.

Het exacte aantal vechtende contractanten is onbekend. Volgens het Pentagon heeft Wagner momenteel 50.000 troepen in Oekraïne, inclusief 10.000 contractanten en ongeveer 40.000 gedetineerden die dienen in ruil voor strafvermindering.

Veelzijdig

De Wagner-contractanten zijn ook veelal Russische militairen op leeftijd die met pensioen zijn gegaan. Ze moeten hun locatie geheim houden, geen selfies delen en geen likes op social media geven. Paspoorten worden ingenomen en ze moeten een geheimhoudingsverklaring ondertekenen die langer duurt dan sommige huwelijken. Schenden ze die geheimhouding, dan worden ze zonder loon gedumpt. Als iemand sneuvelt, krijgen de familieleden een compensatie die varieert van een leuke vakantie tot genoeg geld om een unicorn te kopen.

Sinds 2022 haalt Wagner steeds meer gevangenen uit de bak om te vechten in Oekraïne. Als ze tekenen, krijgen ze geld en amnestie. Maar de kans om het niet te overleven is behoorlijk hoog, aangezien ze worden ingezet als kanonnenvoer. Ze zijn actief in verschillende conflictgebieden, van Afrika tot Syrië.

Wagner is net zo veelzijdig als een Zwitsers zakmes, maar dan met meer geweld en minder nuttige functies.

Check ook: Oekraïense vluchteling wint €500.000 met een kraslot

Bron: Bnr.nl

Afbeeldingen: Unsplash

You May Also Like