Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Dit is het bedrag dat Nederlanders gemiddeld kunnen lenen voor hun hypotheek

Dit is de imposante nieuwe villa van de Meilandjes
Beeld: Youtube Livingstone Welkom Thuis

In 2024 is het interessant om te weten wat het modaal inkomen is van de gemiddelde Nederlander en hoeveel hij daarvan kan lenen voor een hypotheek. Het Centraal Planbureau (CPB) heeft deze gegevens voor ons inzichtelijk gemaakt.

Het modaal inkomen in 2024

Het CPB gebruikt complexe berekeningen om het inkomen te bepalen. Dit referentie-inkomen helpt bij het inschatten van de maatschappelijke effecten van beleidsbeslissingen. Het modaal inkomen verschilt van het gemiddelde inkomen en wordt gezien als het meest typische salaris in Nederland. Voor 2024 is het modaal inkomen vastgesteld op 44.000 euro bruto per jaar, inclusief vakantiegeld. Zonder de 8 procent vakantiegeld bedraagt dit ongeveer 3.380 euro bruto per maand.

funda 100.000 euro huurtoeslag
Beeld: Funda.nl

Maximale hypotheek voor de gemiddelde Nederlander

Met het modaal inkomen van 2024 in gedachten, kunnen we berekenen hoeveel een gemiddelde Nederlander alleen kan lenen voor een woning. Volgens de rekentool van Independer kan een 35-jarige alleenstaande met een bruto jaarsalaris van 44.000 euro een hypotheek van ongeveer 211.000 euro verkrijgen. Dit bedrag is voldoende om bijna een huis in Rotterdam te kopen. Dit is echter slechts een indicatie. Eventuele schulden of leningen kunnen dit bedrag verlagen, terwijl een grote eigen inleg het juist kan verhogen. Voor een nauwkeurige berekening is het verstandig om een hypotheekadviseur te raadplegen.

Check ook:

Vraag om salarisverhoging wordt briljant afgewezen

You May Also Like