Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

In deze landen gaan mensen het vroegst en het laatst met pensioen

met pensioen
Beeld: Pexels Yaroslav Shuraev

Ah, met pensioen! Die gouden jaren waarin je na decennia van zwoegen eindelijk je kantoorstoel kunt inruilen voor een hangmat op een exotische locatie – tenminste, dat is het droombeeld. Maar voordat je begint met het inpakken van je zonnehoed en het boeken van je enkele reis naar een tropisch paradijs, laten we eens kijken in welke landen je eigenlijk het vroegst met pensioen mag gaan. 

Het vroegst met pensioen in Indonesië

Laten we gelijk beginnen met de grote winnaar: Indonesië, waar je al op je 58e je werkschoenen aan de wilgen mag hangen. Wat een luxe! Je zou bijna vergeten dat de gemiddelde toerist ouder is dan de gepensioneerden daar. Daarna hebben we Bangladesh, waar je op je 59e kunt beginnen aan je tweede jeugd, mits je het verkeer overleeft om je pensioen feestje te bereiken.

In deze landen kun je het vroegst met pensioen gaan
Beeld: Pexels Andrea Piacquadio

Op leeftijd van 60 jaar met pensioen

En dan is er een grote groep landen waar je op de rijpe jonge leeftijd van 60 jaar met pensioen mag gaan. Oezbekistan, Oekraïne, Turkije, Zuid-Korea, Zuid-Afrika, Slovenië, Saudi-Arabië, Mongolië, Micronesië, Maleisië, India, China, Algerije en Vietnam – ze hebben allemaal één ding gemeen: een pensioenleeftijd waar menig werkende in het westen jaloers op zou zijn. Vergeet het Scandinavische model; het echte pensioen paradijs ligt duidelijk in het Oosten, waar zestigers blijkbaar nog jong genoeg zijn om te genieten van hun vrije tijd zonder dat ze door hun rug gaan bij het opstaan.

Turkmenistan en Noorwegen

Een speciale vermelding voor Turkmenistan en Noorwegen, waar je op je 62e je werkbureau definitief mag verlaten. Iets vertelt me dat de levensverwachting hier iets te maken heeft met deze toch nog vrij jonge leeftijd. Misschien iets in het water, of in het geval van Noorwegen, iets in de zalm?

Nederlanders doorwerken 70ste met pensioen
Beeld: Pexels SHVETS production

In deze landen moet je tot je 67e doorbuffelen

Aan de andere kant van het spectrum hebben we landen als Australië, Denemarken, Griekenland, IJsland, Israël, Italië, de VS en natuurlijk ons eigen Naderland waar je tot je 67e moet doorbuffelen. Hier moet je je pensioenplannen even uitstellen en misschien overwegen om een hobby te vinden die je tot op hoge leeftijd kunt beoefenen – zoals belastingformulieren invullen of klagen over de jeugd van tegenwoordig.

Als je droomt van vroeg pensioen

Dus, als je droomt van vroeg met pensioen gaan, overweeg dan een verhuizing naar een van die fantastische landen waar je al voor je zeventigste kunt stoppen met werken. Zorg er alleen voor dat je pensioensparen niet volledig opgaat aan verhuisdozen en vliegtickets. Gelukkig biedt het leven na werk in deze landen genoeg culturele rijkdom, natuurlijke schoonheid en misschien een paar goede lokale markten waar je je euro’s (of wat je dan ook hebt gespaard) in waarde kunt zien dalen terwijl je geniet van je welverdiende rust. Welkom in het paradijs, of op zijn minst, in een heel redelijk alternatief.

Check ook:

Man leeft hele jaar van pensioen van 1.573 euro in Tunesisch hotel: ‘Kan zelfs nog sparen’