Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Deskundigen slaan alarm in Nederland: Muggenplaag op komst!

Muggenplaag nederland
Beeld: Pexels

Nederland staat op het punt om te worden overspoeld door een ongekende muggenplaag van historische proporties, en zelfs de meest doorgewinterde muggendeskundigen staan perplex. Wekelijkse metingen uitgevoerd door wetenschappers van de Wageningen Universiteit hebben alarmerende resultaten onthuld: sinds half augustus is de overlast van deze zoemende insecten exponentieel toegenomen, en de situatie lijkt alleen maar erger te worden.

Duidelijke stijging

Insectendeskundige Sander Koenraadt, werkzaam bij Muggenradar.nl, heeft de situatie als volgt omschreven: “Vergeleken met drie jaar geleden in de nazomer is die stijging duidelijk zichtbaar.” Het Muggenradar-platform stelt mensen in staat om in real-time te zien waar de komende dagen muggenoverlast te verwachten is. Echter, de huidige ontwikkelingen gaan verder dan alleen maar een ongemakkelijke zomeravond in de tuin.

Muggenplaag nederland

Aanzienlijke bijdrage

De ongebruikelijk hoge temperaturen deze nazomer hebben een aanzienlijke bijdrage geleverd aan deze ongewenste invasie. Koenraadt benadrukt: “Nu de warmte langer aanhoudt dan normaal gesproken, is de verwachting dat het aantal muggen alleen maar verder zal gaan stijgen in de komende weken. Dit komt doordat de ontwikkeling van larven bij hogere temperaturen veel sneller gaat. Normaal gesproken is september niet een maand waarin de temperaturen zo hoog zijn en gaat het niet meer zo rap.”

De oorzaak

De oorzaak van deze muggenexplosie kan gedeeltelijk worden toegeschreven aan de overvloedige regenval in juli en augustus. Deze weersomstandigheden hebben geleid tot talloze broedplaatsen voor steekmuggen, en al deze larven zijn nu bijna tegelijkertijd volwassen geworden. De resultaten zijn duidelijk: een massale muggenbevolking die nu op zoek gaat naar bloed, wat voor de bewoners van Nederland een ware nachtmerrie is. De zomer begon nochtans veelbelovend met weinig muggen, aangezien mei en juni gekenmerkt werden door opmerkelijk droog weer. Echter, deze vredige periode lijkt nu slechts een verre herinnering te zijn.

Muggenplaag nederland

Geen genade

Ondanks zijn 25-jarige carrière als muggendeskundige en zijn diepe passie voor deze insecten, heeft Sander Koenraadt onlangs toegegeven dat hij geen genade kent wanneer hij ’s nachts wil slapen. “De liefde gaat ver, maar niet zo ver. Als je in bed ligt, wil je toch gewoon slapen,” aldus de onderzoeker. Dus, het advies is eenvoudig: meppen. En als je dat eenmaal hebt gedaan, is het verstandig om de overblijfselen door de wc te spoelen, hoewel de exacte reden daarvoor een mysterie blijft.

Check ook: Muggenplaag op komst: populatie explodeert door warm en vochtig lenteweer

Bron: trendnieuws.nl

Beeld: Pexels

You May Also Like