Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Deze nieuwe verkeersregels ken je niet als je al een tijdje je rijbewijs bezit

Sta je op het punt om je rijbewijs te vernieuwen of ben je een ervaren bestuurder? Hou je vast, want de rijregels hebben een frisse update gekregen!  Auto’s en verkeersregels hebben een technologische metamorfose ondergaan, passend bij het concept van modern rijden, ja, je leest het goed. Als je jouw rijexamen lang geleden hebt gedaan, zitten er misschien een paar verrassingen in het verschiet. Auto’s en verkeersregels hebben een technologische metamorfose ondergaan. Benieuwd naar de nieuwste snufjes en regels waar je misschien nog niets vanaf weet? 

Nieuwe eisen in het praktijkexamen

De auto’s van vandaag zijn niet meer de auto’s van gisteren. Moderne voertuigen zijn uitgerust met allerlei technische hoogstandjes die het besturen van een auto makkelijker maken. “De integratie van rijhulpsystemen zoals cruise control en lane keeping assist is nu standaard,” vertelt Erik Pas, een rijinstructeur met decennia ervaring. Het examen is uitgebreid met modules die testen hoe goed je deze systemen begrijpt en kunt gebruiken.

Modern rijden: Geen paniek bij foutjes

We zijn allemaal menselijk en foutjes maken is menselijk, toch? Erik Pas benadrukt dat een fout in de omgang met rijhulpsystemen tijdens het examen niet direct desastreus is. “Het gaat om het totaalplaatje. Een paar foutjes hier en daar kunnen, maar kennis van de rijhulpsystemen is cruciaal,” zegt hij. Dus, diep ademhalen en rustig blijven als er iets misgaat.

modern rijden
Beeld: Pexels

Veranderde stuurtechnieken

De klassieke ‘tien voor twee’ positie is passé. “Tegenwoordig is kwart voor drie de norm. Dit zorgt voor meer houvast en helpt bij een botsing, omdat de airbag je handen minder snel naar je gezicht duwt,” legt Pas uit. Een kleine aanpassing in de handpositie kan dus een groot verschil maken voor je veiligheid. Gewend raken aan modern rijden kan even duren, maar het is een belangrijk onderdeel van het zuinig en milieubewust rijden. “Zodra je stopt en de auto in neutraal zet, gaat de motor uit.” ” Als je de koppelingspedaal intrapt, dan start hij weer,” verklaart Pas. Dit systeem is vooral nuttig in het drukke stadsverkeer en draagt bij aan minder brandstofverbruik en emissies.

Hoewel het geen nieuwe regel is, blijft het correct aangeven op rotondes essentieel. “Veel bestuurders vergeten zowel bij het oprijden als bij het afrijden van de verkeerscirkel aan te geven. Dit kan voor verwarring zorgen bij andere weggebruikers,” waarschuwt Pas. Door altijd duidelijk je intenties te tonen, verbeter je de verkeersveiligheid en voorkom je ongelukken.

Moderne aanpak

Modern rijden vraagt om een moderne aanpak. Of je nu al jaren je rijbewijs hebt of net begint, het is belangrijk om up-to-date te blijven met de nieuwste technologieën en verkeersregels. Het goede nieuws? Met de juiste kennis ben je klaar om veilig en efficiënt de weg op te gaan. Dus, wanneer was de laatste keer dat jij een opfriscursus deed? Misschien is het wel hoog tijd!

Check ook:

You May Also Like