Connect with us

Hi, what are you looking for?

Humor

de Frykse Google Translate!

1234

Het Fries is een taal op zich, dat is bekend door heel Nederland! Voor uitspraken zoals “Men moat net mei de noas by oarmans gat komme.” en “In Hollander seit mear as er wit, in Fries minder” moet de rest van Nederland toch echt wel z’n Fryske wurdboek bijdehand hebben. Al jaren maken de Friezen zich hard om hun taaltje te behouden en dat is maar goed ook want het Friezen is langzamerhand aan het uitstreven en dat is het laatste wat de trotse Friezen zal overkomen! Daarom hebben ze op initiatief van woordenboekenschrijver Anne Dykstra ervoor gezorgd dat er een echte Friezen Google Translate zal verschijnen!

Tenmiste als ze hier zelf voor zouden zorgen! En daarom hebben honderden Friezen afgelopen week de handen uit de mouwen gestoken om woorden te vertalen naar het Fries. De taalfanaten zijn bezig om woord voor woord zinnen te vertalen van en naar het Engels, onder begeleiding van Dykstra. De voormalig lexicograaf en Richard de Boer (woordvoerder van het Fryske Akademy) zochten contact met Google Translate met de vraag of het misschien mogelijk was om het Frysk  als taal neer te kunnen zetten in de online vertaalmachine. Om zo de Friezen taal digitaal zichtbaar te maken waardoor de overlevingskans groter zal zijn.

Volgens de Boer verliep het contact met de gigantische online vertaalmachine best gemakkelijk en kunnen we binnenkort massaal gebruik gaan maken van de Friezen online vertaler. Eindelijk, na al die jaren van taalafstand is nu hierop het antwoord gevonden! Nu kunnen we eindelijk begrip krijgen op wat die Friezen nu eigelijk bedoelen als ze zeggen “Dwazen en gekken sjogge nei in oar syn lekken en brekken”. Nu dat Google zich ermee is gaan bemoeien zal de taal nog wel een lange tijd blijven bestaan. En dat is maar goed ook want “Al is Fryslân plat, it hat syn hichtepunten”.

– Men moat net mei de noas by oarmans gat komme.
Je moet niet met je neus bij andermans gat komen.

– In Hollander seit mear as er wit, in Fries minder.
Een Hollander zegt meer dan hij weet, een Fries minder.

– Dwazen en gekken sjogge nei in oar syn lekken en brekken.
Dwazen en gekken kijken naar andermans tekortkomingen.

– Al is Fryslân plat, it hat syn hichtepunten.
Al is Friesland plat, het heeft zijn hoogtepunten.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

You May Also Like