Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Ook komende nacht op veel plaatsen noorderlicht te zien in Nederland

Buitengewone zonnestorm nadert de aarde: meerdere nachten verhoogde kans op noorderlicht
Beeld: Unsplash

Liefhebbers van de aurora borealis, ofwel het noorderlicht, staan een unieke kans te wachten om dit schouwspel te aanschouwen zonder naar het verre noorden te reizen. Afgelopen nacht zagen veel mensen het bijzondere schouwspel al en ook komende nachten belooft het natuurverschijnsel ook in grote delen van Nederland zichtbaar te zijn. “Voor natuurfotografen of liefhebbers van unieke natuurverschijnselen is dit een uitgelezen kans”, zegt meteoroloog Donny de Koning van Weerplaza tegen NU.nl. De Koning benadrukt dat dit moment wellicht het beste is in de laatste twintig jaar om het noorderlicht in Nederland te zien, met bijna alle seinen op groen voor de nacht van vrijdag op zaterdag en ook de nachten erna.

Buitengewone zonnestorm

Deze bijzondere gelegenheid is te danken aan een krachtige zonnestorm, zoals aangekondigd door het Amerikaanse weerinstituut NOAA. Dit type zonnestorm maakt het mogelijk om het noorderlicht veel zuidelijker te observeren dan gebruikelijk. “De index die de kans aangeeft dat we het noorderlicht kunnen zien, staat op een uitzonderlijk hoge score van 8 op een schaal van 9,” legt De Koning uit. Ondanks dat het zien van het noorderlicht altijd een kans blijft, is er nu aanzienlijk veel potentie om dit fenomeen waar te nemen.

Zeldzaam is niet alleen de mogelijkheid om het noorderlicht in Nederland te zien, maar ook dat we dit van tevoren kunnen voorspellen. “Vaak worden we verrast door het noorderlicht en missen velen het spektakel. Dit keer is er echter voldoende voorbereidingstijd, waardoor veel mensen de gelegenheid hebben om op pad te gaan en prachtige beelden vast te leggen,” vertelt De Koning. Een serie zonnevlammen is al onderweg naar de aarde, met de verwachting dat de eerste effecten zichtbaar zullen zijn tussen vrijdagavond 20.00 uur en zaterdagochtend vroeg om 5.00 uur.

Buitengewone zonnestorm
Beeld: Unsplash

Optimale waarneming

Voor de optimale waarneming van de aurora borealis is het belangrijk dat het volledig donker is. “De beste periode om het licht te zien is tussen 1.00 en 3.30 uur, met in het uiterste zuiden van Nederland zelfs een zichtbaarheidsperiode tot 3,5 uur,” aldus De Koning. Hoewel het weer een bepalende factor blijft, stelt de meteoroloog de liefhebbers gerust: “Hoewel er komende nacht in het noorden wat laaghangende bewolking kan zijn, zal het zowel in het noorden als het zuiden tijdens de andere nachten goed zichtbaar zijn.” Dit biedt een unieke kans om getuige te zijn van een van de meest magische natuurverschijnselen rechtstreeks vanuit Nederland.

Check ook:

Zonnestorm dreigt het internet plat te leggen