Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

700.000 Nederlanders hebben recht op deze ‘vergeten’ toeslag van 1332 euro

geld toeslag

De tijd om je belastingaangifte voor 2022 in te dienen, ligt achter ons. Je hebt waarschijnlijk al voorlopige en definitieve belastingaanslagen ontvangen. Dit is perfect getimed, want je hebt nog maar twee dagen over om je zorgtoeslag aan te vragen voor hetzelfde jaar. Voor veel Nederlanders is dit een cruciale stap, aangezien de toeslag – als er geen fiscale partner in het spel is – kan oplopen tot wel 1.332 euro voor 2022. Als je het voorgaande jaar wel een fiscale partner had en in aanmerking komt voor de maximale zorgtoeslag, loop je het risico om tot wel 2.544 euro mis te lopen als je geen aanvraag doet.

Veel mensen hebben recht

Het blijkt uit statistieken van de Dienst Toeslagen dat veel mensen die recht hebben op zorgtoeslag, hier geen gebruik van maken en daardoor potentieel geld laten liggen. Ongeveer 10 procent van degenen die recht hebben op de toeslag, dienen geen aanvraag in. Dit komt neer op ongeveer 700 duizend personen. Er zijn specifieke criteria waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor de zorgtoeslag. Natuurlijk moet je allereerst een Nederlandse zorgverzekering hebben. De Nederlandse overheid heeft de zorgtoeslag in het leven geroepen om de toegang tot zorg voor iedereen te waarborgen. Daarom is de hoogte van de zorgtoeslag afhankelijk van je inkomen. Daarnaast moet je minstens 18 jaar oud zijn. Het feit dat je samenwoont betekent niet automatisch dat je fiscale partners bent. Fiscaal partnerschap geldt als je getrouwd bent, samen een huis bezit, pensioenpartners bent bij een pensioenfonds, of een geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract hebt. Voor meer informatie over fiscaal partnerschap kun je terecht op de website van de Belastingdienst.

bedrag verdient gemiddelde Nederlander toeslag

Niet voor iedereen

In 2022 lag de inkomensgrens voor zorgtoeslag op maximaal 31.998 euro bruto per jaar. Maar het is belangrijk op te merken dat niet iedereen met een inkomen tot dat bedrag recht heeft op het volledige bedrag van 1.332 euro. Dit maximale bedrag geldt namelijk voor individuen zonder toeslagpartner. Als je in 2022 een inkomen had van maximaal 22.000 euro, kom je in aanmerking voor de maximale zorgtoeslag. Als je een fiscale partner hebt, wordt de inkomensgrens verhoogd. Met een gecombineerd inkomen van maximaal 40.994 euro voor het belastingjaar 2022 kun je zorgtoeslag aanvragen.

belastingvrij sparen toeslag

Maximale vermogenslimiet 

Er is ook een maximale vermogenslimiet om in aanmerking te komen. Voor zorgtoeslag in 2022 mag je vermogen op 1 januari 2022 zonder fiscale partner niet hoger zijn dan 120.020 euro, en met een fiscale partner niet hoger dan 151.767 euro. Gelukkig is het nog niet te laat om je aanvraag voor 2022 in te dienen. Bovendien is er ook dit jaar een aanzienlijke kans dat je in aanmerking komt voor zorgtoeslag. Volgens schattingen van Independer kunnen ongeveer 7 miljoen Nederlanders, dankzij verruimde inkomensgrenzen, aanspraak maken op deze toeslag. Niet alleen zijn de vermogensgrenzen verruimd, maar dit jaar kun je zelfs zonder toeslagpartner een inkomen tot 38.520 euro bruto per jaar verdienen en nog steeds in aanmerking komen. Met een toeslagpartner ligt deze limiet zelfs op 48.224 euro. Je hebt tot 1 september de tijd om je aanvraag voor zorgtoeslag over 2022 in te dienen. Twijfel je of je in aanmerking komt, dan kun je gratis een proefberekening maken via de Dienst Toeslagen.

Check ook: Plastic-toeslag: Zoveel verdienen snackbars op een patatbakje

Bron: manners.nl

Beeld: Pexels

You May Also Like