Op reis hoort proeven van de lokale keuken er natuurlijk bij, en daarbij zijn wereldgerechten een geweldige manier om nieuwe smaken te ontdekken. Nieuwe culturen ontdekken = nieuwe smaken proberen. Maar sommige gerechten zijn… laten we zeggen… een beetje avontuurlijker dan andere. Wereldgerechten zijn perfect als je zin hebt in een culinaire uitdaging. Dit zijn 10 van de meest opvallende hapjes die je op reis kunt tegenkomen.
1. Tonijnoog, Japan

In Japan gaat er niets van de tonijn verloren. Zelfs de oogbollen liggen op de vismarkt! Ze worden gekookt en op smaak gebracht met knoflook, sojasaus en citroen. Dit specifieke wereldgerecht smaakt naar octopus, zeggen ze…
2. Gefrituurde tarantula, Cambodja

Van spinnenangst naar spin op je bord: in Cambodja is gefrituurde tarantula een populaire snack. Ooit ontstaan uit hongersnood in de jaren ’70, maar tegenwoordig knapperig en geliefd. Je verwacht het misschien niet, maar zulke wereldgerechten hebben een smaak die vergelijkbaar is met krab.
3. Miereneiersoep, Laos

Gaeng Kai Mot Daeng klinkt misschien lief, maar het is een soep met mieren, miereneieren én embryo’s. Het doel van deze wereldgerechten is om je zuurheid te bieden, maar verrassend genoeg smaken ze een beetje zoals garnalen.
4. Elandneus in gelei, Canada

Voor de durfal: elandneus! Eerst koken met uien en kruiden, haren verwijderen en nogmaals koken. Resultaat: een stevige gelei en een Canadees delicatesse, typisch voor avontuurlijke wereldgerechten.
5. Larvenkaas, Italië

Casu Marzu is schapenkaas die zó rot is, dat vliegen er larven in leggen. Ze eten zich een weg door de kaas – inclusief poep. Dit wereldgerecht is niet voor tere magen en officieel verboden, maar voor sommigen een traktatie.
6. Duizendjarig ei, China

Eieren die maandenlang liggen in een mix van klei, as en zout. Het resultaat? Donkergroen eigeel met een geur waar je even aan moet wennen. Duizendjarig ei is een wereldgerecht dat een klassieker is in China.
7. Schimmelmaïs, Mexico

Huitlacoche klinkt misschien niet smakelijk, maar deze maïsschimmel wordt in Mexico als een delicatesse beschouwd. Smaak: rokerig en lichtzoet, en bij uitstek een wereldgerecht.
8. Gefermenteerde haai, IJsland

Hákarl is haai die eerst maandenlang wordt ingegraven en daarna verder droogt. Zonder dit wereldgerechten proces zou het vlees giftig zijn. Wie het aandurft, krijgt een pittige ammoniakgeur cadeau.
9. Levend geserveerde tentakels, Zuid-Korea

Sannakji is rauwe octopus waarvan de tentakels nog bewegen. Goed kauwen, want die zuignappen kunnen blijven haken. Elk jaar stikken er mensen in – geen grap.
10. Cavia, Peru

In Peru eet men al duizenden jaren cuy: gegrilde of gefrituurde cavia. Het smaakt naar kip of eend en zit vol proteïnen. Cavia als een wereldgerecht vraagt alleen even wennen aan het idee…
Durf jij één van deze snacks te proberen? 🌍😅
Of je het nu durft te proeven of niet: deze wereldgerechten laten zien hoe divers en creatief de menselijke keuken kan zijn. Wereldgerechten maken elk moment bijzonder. Eén ding is zeker: ze maken elke reis een stukje spannender.
Check ook: