Life

Mensen geschokt nadat ze erachter komen wat klikken op ‘Ik ben geen robot’ eigenlijk doet

Beeld: Pexels Andrea Piacquadio / Freepik

Bereid je voor op een heel nieuwe kijk op het vakje ‘Ik ben geen robot‘. Je denkt waarschijnlijk geen seconde na wanneer je op de knop klikt die verschijnt om te bevestigen dat je geen robot bent.

Ik ben geen robot

Soms wordt het gevolgd door een reeks kleine afbeeldingen van vakjes waarin je moet markeren welke een motorfiets of verkeerslichten bevatten of er zijn verwrongen letters en cijfers die je moet identificeren, maar tegenwoordig vink je meestal gewoon ‘Ik ben geen robot’ aan en ga je verder met scrollen op internet.

Maar wat gebeurt er eigenlijk als je dat vakje aanvinkt? En hoe weet de site eigenlijk dat je geen robot bent door slechts één vinkje te zetten? De methode staat bekend als CAPTCHA, wat staat voor ‘Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart’ – het klinkt zeker alsof ze wilden dat hun acroniem voor het vangen van robots zou klinken als ‘vangen’.

Sommige mensen hebben altijd verondersteld dat de ‘Ik ben geen robot’-knop functioneert om kunstmatige intelligentie die zich voordoet als mens uit te schakelen door te kijken of een robot daadwerkelijk in staat is om de verkeerslichten te herkennen of het vakje aan te vinken.

De werkelijk functie

De werkelijke functie van het klikken op de ‘Ik ben geen robot’-knop doet echter iets heel anders dan veel mensen dachten en dat maakt ze een beetje bang. Zoals BBC’s QI in 2020 onthulde, laat het aanvinken van het vakje de site eigenlijk dingen controleren zoals je surfgeschiedenis om te bepalen of je een echt persoon bent of niet. “Het vakje aankruisen is niet het punt. Het is hoe je je gedroeg voordat je het vakje aanvinkte dat wordt geanalyseerd,” legde schrijfster, komiek en omroepster Sandi Toksvig uit aan het panel.

Ze vervolgde: “Om eerlijk te zijn kan ik je niet alle details vertellen omdat ze het geheim houden omdat ze niet willen dat mensen de test proberen te vervalsen, maar in grote lijnen vink je het vakje aan en wordt de website gevraagd om je surfgeschiedenis te controleren. “Dus laten we zeggen dat je, voordat je het vakje aanvinkt, bijvoorbeeld een paar kattenvideo’s hebt bekeken en een tweet over Greta Thunberg hebt geliked, dat je je Gmail-account hebt gecontroleerd voordat je aan het werk ging – dat alles zorgt ervoor dat ze denken dat je wel een mens moet zijn.”

Beeld: Freepik

Andere trucjes

Toksvig legde verder uit dat de kleine gizmo nog een paar andere trucjes achter de hand heeft om te zien of iemand een mens of een robot is, en zelfs een tweede test om dubbel zeker te zijn. Ze zei: “Als je het vakje aanvinkt, kan het zelfs de manier analyseren waarop je je muis over het scherm beweegt. Het is een beetje griezelig, denk ik.” “Als je op het vakje ‘Ik ben geen robot’ klikt, geef je de site de opdracht om naar je gegevens te kijken en zelf te beslissen. “Als de machine het niet zeker weet, geeft hij je de opdracht om op lightroomfoto’s van brandkranen te klikken die er niet zijn.”

Deze clip is online gedeeld en de onthulling van wat de ‘I’m not a robot’ CAPTCHA eigenlijk doet, heeft sommige kijkers een beetje bang gemaakt. “Mind blown,” gaf er één toe, terwijl veel anderen niet zo blij waren om te ontdekken wat het aanvinken van het vakje eigenlijk deed. Iemand zei dat het ‘voelt als een inbreuk op de privacy’ en een ander merkte op dat ze dit ‘niet wilden geloven’. Anderen waren geschokt dat de CAPTCHA ‘echt mijn privacy schond’ en vervolgden hun ongeloof met een nogal bondige ‘bloody hell’.

Dus nu weet je dat de volgende keer dat je op een ‘Ik ben geen robot’-knop moet klikken, het een goed idee is om je browsegeschiedenis op te vullen met enkele geloofwaardig menselijke links en je muis op een natuurlijke manier te bewegen – wat dat ook moge zijn.

Check ook: 20 interessante verborgen functies van alledaagse producten

Copyright © 2022 SGXL Alle rechten voorbehouden

Mobiele versie afsluiten