Humor

28 totaal mislukte spreekwoorden die er eigenlijk alleen maar beter op geworden zijn

Beeld: kakhiel.nl

Welkom, mede-taalvirtuozen, bij een artikel dat de Nederlandse taal op hilarische wijze ontleedt en aan elkaar rijgt als een ketting van mislukte spreekwoorden. We gaan het hebben over mislukte spreekwoorden die zó bizar zijn, dat je haast zou denken dat ze per ongeluk een diepere betekenis hebben gekregen. Neem het mee als een gids voor een mislukte spreekwoorden safari: het is niet logisch, maar wel geweldig.

Hier komt de eerste van de mislukte spreekwoorden

In het leven willen we allemaal wel iets bereiken, maar soms ligt de vork gewoon nét iets te hoog. We grijpen, we springen, maar die vork blijft buiten bereik. Geen zorgen: het ligt niet aan jou, maar aan de vork. Die ligt gewoon heel hoog. Next.

Beeld: kakhiel.nl

Vind dit artikel maar een beetje gebraden lucht

Net als dat je soms naar een recept kijkt en denkt: “Gebakken lucht, maar dan extra knapperig.” Zo voelt dit artikel misschien ook. Maar kijk, soms is gebraden lucht precies wat je nodig hebt: lekker licht, weinig calorieën en niet al te serieus.

Beter één aap in de mouw dan tien in de boom!

De aap uit de mouw laten, maar dan nog een stapje verder. Want als die aap lekker in je mouw zit, weet je tenminste waar hij is. Tien apen in de boom? Dan ben je het overzicht kwijt. Gekke uitspraak? Misschien. Maar hé, met één aap in de mouw heb je de touwtjes in handen.

Beeld: kakhiel.nl

Dit is het “toppunt” van mislukte spreekwoorden

Ooit iemand horen praten die net doet alsof hij alles weet, maar eigenlijk geen idee heeft? Die persoon heeft duidelijk een speld horen vallen, maar weet niet waar de hooiberg staat. Wat een mysterie, wat een raadsels!

Dat klopt als een trein!

Als iets ‘klopt als een bus’, is het goed. Maar als iets ‘klopt als een trein’, tja… dan heb je vertraging, uitvallende wagons en misschien wat blije conducteurs. Als het klopt als een trein, verwacht dan niet dat het op tijd aankomt.

Beeld: kakhiel.nl

Nu komt de kat uit de mouw

Eindelijk een moment van onthulling, maar het duurt altijd nét wat langer dan je had gewild. Wanneer die kat eindelijk uit de mouw komt, wil je bijna zeggen: “Nou, dat duurde ook lang genoeg.”

Hier word je nog eens geslagen door mislukte spreekwoorden

Er zijn levenslessen en gewoonten die er vanaf jongs af aan ingestampt worden. Maar soms voelt het letterlijk alsof die paplepel met geweld is ingeslagen. Leerzaam? Absoluut. Pijnlijk? Nou, misschien wel.

Beeld: kakhiel.nl

Hoge bomen geven de wind van voren

Hoge bomen vangen veel wind, zeggen ze. Maar soms is het niet zomaar ‘veel wind’, maar ‘de wind van voren’. Dat is wind met attitude. Je dacht dat je de top had bereikt? Verwacht dan dat die wind genadeloos je kant op waait.

Ik gooi het bijltje in het hoenderhok hoor

Soms heb je er gewoon genoeg van, en wil je alles overhoop halen. Wat is een betere manier dan dat bijltje dan maar in het hoenderhok te gooien? Want hé, chaos creëren in het kippenhok is ook een kunst.

Beeld: kakhiel.nl

Zoals een rode stier op een lap

Sommigen stormen gewoon op iets af alsof het hun laatste missie is. Nét als een rode stier die een lap ziet. Dit is geen subtiele hint, maar een bijna ongezonde obsessie. Stierlijk irritant!

Spreken is zilver, morgenstond is goud

Een wijsheid die de waarde van woorden én ochtenden combineert. Waarom dit zo is? Tja, dat weten we eigenlijk ook niet. Misschien omdat spreken altijd wel goed is, en de ochtend een nieuw begin biedt. Of zoiets.

Beeld: kakhiel.nl

Wat de boer niet kent dat weet ie niet

Kijk, soms ben je gewoon niet op de hoogte van iets. Simpel zat. Wat je niet kent, weet je niet. En daar is niets mis mee. Begrijp je wel?

Je mag een gegeven kat niet uit de boom kijken!

Katten, die moet je accepteren zoals ze zijn. Heb je een gegeven kat? Mooi zo, ga hem dan niet uit de boom kijken. Sommige dingen moeten we gewoon laten zoals ze zijn.

Beeld: kakhiel.nl

Ze hebben de melk horen klotsen, maar weten niet waar de tepel hangt…

Wanneer iemand denkt dat hij iets weet, maar eigenlijk geen idee heeft. Dat zijn de mensen die wel wat horen klotsen, maar geen idee hebben waar het vandaan komt. Tepels blijven in mysterie gehuld. 

Ook nog gehuil met mislukte spreekwoorden

Soms is het gewoon zo’n dag dat je er weinig tegen kunt doen. Tranen vloeien, of de kraan druppelt, het maakt niet uit. Dit is huilen met de kraan open. Zo’n dag dus.

Beeld: kakhiel.nl

Zoals de vos is, zo zijn de kleren gestreken

De vos met zijn sluwe streken. En kennelijk zijn zijn kleren ook zo gestreken. Wat dat precies betekent? Geen idee, maar dat maakt het juist vermakelijk.

En er kraait geen hond naar. Maar je moet wel op je hoeden passen!

Het interesseert niemand, maar tegelijkertijd blijf je alert. Een soort paradox. Niemand geeft om jouw hoed, maar wees wel voorzichtig. Snap jij het nog?

Beeld: kakhiel.nl

Sorry hoor, maar dit slaat alle perken naar buiten

Soms overtreft iets alle verwachtingen en slaat het totaal de perken naar buiten. Geen idee wat dat precies betekent, maar indrukwekkend klinkt het wel. Of niet dan?

Beschuitjes komen ook voor in mislukte spreekwoorden

In tijden van tegenslag zitten we allemaal in hetzelfde beschuitje, inclusief de kruimels. We komen er samen wel uit, met een hoop gekruimel onderweg.

Beeld: kakhiel.nl

Als de kat van huis is, dempt men de put

Dat is dus dubbelop. Niet alleen gaat de kat weg, maar we gaan ook nog putten dempen. Wat dat ook betekent, het klinkt in ieder geval als een goed plan.

Ze hebben de kok wel horen fluiten, maar weten niet waar de lepel hangt

Net als bij de melkklotsende mensen: het idee is er, maar waar de lepel precies hangt? Dat blijft een raadsel. Ze hebben wat gehoord, maar geen idee wat het betekent.

Beeld: kakhiel.nl

Met de neus in de zalm vallen

Als geluk plots je kant opkomt, kun je zomaar met je neus in de zalm vallen. Een luxe-probleem? Misschien. Maar laten we wel wezen, wie wil dat niet?

De koe die z’n eigen vlees keurt

Tja, dat is toch een beetje partijdig. Deze koe is zó trots op zichzelf dat hij ook nog zijn eigen vlees keurt. Objectief? Zeker niet, maar wel vermakelijk.

Beeld: kakhiel.nl

Gelukkig heb ik mijn witte prins op het knappe paard al

Ach, wie droomt er niet van? Maar gelukkig heb jij jouw prins op het knappe paard allang. Anderen kunnen alleen maar jaloers zijn.

Mislukte spreekwoorden kennen echt geen grenzen

Wat er ook gebeurt, bereid je maar voor. Want dit gaat niet zomaar voorbij. Beter hou je dat borstbeen stevig vast, want dit kan even duren.

Beeld: kakhiel.nl

Wie de schoen past, moet op de blaren zitten

Als je denkt dat de schoen je past, wees dan ook voorbereid op de gevolgen. Want ja, blaren horen erbij. Mooie schoenen of niet, de blaren zijn gegarandeerd.

Door alle bossen zie ik geen bomen meer

Soms zie je door de bomen het bos niet, maar hier is het omgekeerd: door al die bossen zijn de bomen juist verdwenen. Verwarrend? Misschien. Grappig? Absoluut.

Beeld: kakhiel.nl

Hier komt de laatste van de mislukte spreekwoorden

Je ziet het bericht, maar alleen over het oog, niet in het oog. Ergens is er wel iets blijven hangen, maar niet genoeg om het echt te begrijpen. 

Dat waren de mislukte spreekwoorden

Dat was het, de top 28 van mislukte spreekwoorden die er, eerlijk gezegd, misschien juist wel beter van geworden zijn. Heb je genoten van de tocht door deze vreemde mislukte spreekwoorden? Hieronder hebben we nog meer mislukte spreekwoorden die je zullen doen rollen van het lachen.

Check ook:

Louis vertaald Nederlands spreekwoord

Copyright © 2022 SGXL Alle rechten voorbehouden

Mobiele versie afsluiten