Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Zorgen om zaadkwaliteit bij mannen: ‘In 2050 geen kinderen krijgen zonder hulp’

Beeld: Pexels

Oh jee, wat gebeurt er met de mensheid? Een nieuw onderzoek brengt naar voren dat het aantal zaadcellen in sperma daalde tussen 1973 en 2018 met 62 procent. De Morgen schrijft dat dit de komende decennia voor ernstige vruchtbaarheidsproblemen kan gaan zorgen.

Afnemende zaadconcentratie

Dit is zeker niet het eerste onderzoek, waaruit blijk dat mannen steeds minder zaadcellen gaan produceren, dit probleem is dus wel een serieuze zaak. Niet alleen het aantal zaadcellen is zorgelijk, maar ook de afnemende zaadconcentratie. In 1973 lag de gemiddelde concentratie nog op 101 miljoen zaadcellen per milliliter, maar in 2018 nam het al behoorlijk af en werd slechts 49 miljoen zaadcellen per milliliter. Wel een groot verschil, als je de twee vergelijkt.

zaadkwaliteit

In 2050 geen kinderen meer zonder hulp?

Echter, beschouwt de Wereldgezondheidsorganisatie een concentratie tussen 15 en 100 miljoen zaadcellen per milliliter nog als normaal. Maar wanneer die cijfer onder de grens van 40 miljoen komt te staan dan kan er wel sprake zijn van vruchtbaarheidsproblemen. “Als deze trend zich doorzet, zal de gemiddelde man in 2050 geen kinderen meer kunnen krijgen zonder hulp”, zegt uroloog Piet Hoebeke in De Morgen. En we zijn nu al bijna onder de 40 miljoen. We hopen in ieder geval dat er hier verandering in komt, maar de cijfers liegen niet!

Bron: Welingelichtekringen

Beeld: Pexels

You May Also Like