Connect with us

Hi, what are you looking for?

Celebs

Zo absurd rijk is het koningshuis van Saudi-Arabië

koningshuis Saudi-Arabië
Beeld: YouTube

Laten we onze aandacht richten op het bruto binnenlands product (BBP) van Saudi-Arabië, een natie die gekenmerkt wordt door de aanwezigheid van ’s werelds meest welgestelde koninklijke familie. In een bizar vertoon van rijkdom zou de alleenheersende monarch theoretisch gesproken maar liefst 8.333 keer de kosten van een wereldberoemde voetballer als Mbappé kunnen financieren. 

Koortsachtige investeringsfase

Het verbluffende is echter dat deze astronomische uitgave slechts een fractie vormt van de enorme financiële reserves waarover het land beschikt. Het vermogen dat de koning en zijn onderdanen gezamenlijk bezitten, werpt een schuchter licht op de vraag hoe het mogelijk is om de exorbitante salarissen van voetbaliconen te bekostigen. Op dit moment bevindt Saudi-Arabië zich in een soort van koortsachtige investeringsfase in de voetbalwereld. Zowel kroonprins Mohammad bin Salman als koning Salman bin Abdoel streven ernaar om met behulp van sport als dekmantel het imago van het land op te poetsen, een strategie die vaak wordt aangeduid als “sportswashing”. 

Slechts een bescheiden greep

Het vereist slechts een bescheiden greep uit de schatkist om de komst van voetbalsupersterren te financieren. Dit staat in scherp contrast met de publieke discussies die elders gevoerd worden, zoals de debatten over belastingaangelegenheden waarbij zelfs koning Willem-Alexander betrokken is. In tegenstelling tot dat scenario bevindt de koninklijke familie van Saudi-Arabië zich in een positie van ongeëvenaarde rijkdom. Ze hebben het potentieel om de wereldwijde hongerproblematiek bijna zes keer over op te lossen, waarvoor een astronomisch bedrag van 259 miljard euro vereist is.

Vermogen

Om het op een andere manier te benaderen, als we ons voorstellen dat er daadwerkelijk 8.333 klonen van Mbappé zouden bestaan, elk met een actuele afkoopsom van 180 miljoen dollar, dan is het binnen de financiële mogelijkheden van de koninklijke familie om deze voltallige voetbalbrigade aan te schaffen. Schattingen suggereren dat het vermogen van de koninklijke familie van Saudi-Arabië zich op een duizelingwekkende 1.500 miljard euro bevindt. Dit komt neer op 1,5 biljoen euro, een getal dat bijna onvoorstelbaar is. De heerschappij van deze koninklijke familie beslaat al sinds 1744, en sinds de vorige eeuw hebben ze kunnen profiteren van de ongekende opbrengsten die voortkomen uit de olie-industrie.

987 miljard

Wat betreft het bruto binnenlands product van Saudi-Arabië in 2023, dat komt neer op 987 miljard euro. Ter vergelijking: aan het einde van 2022 bedroeg het BBP van Nederland 943,3 miljard euro, een bedrag dat veel lager ligt dan de financiële omvang van Saudi-Arabië. Deze cijfers weerspiegelen de buitengewone economische en financiële dynamiek die dit land karakteriseert.

Check ook: Is dit het nieuwe vriendje van Prinses Alexia?

Bron: manners.nl

Beeld: YouTube

You May Also Like