Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Yannick en Tatiana radeloos na energierekening van € 17.000: ‘Dit is onmenselijk’

energierekening
Beeld: Twitter

Yannick Piessens (28) en Tatiana Ysewyn (33), een koppel uit het Belgische Sint-Niklaas, worden geconfronteerd met een zure verrassing. Ze worden namelijk geconfronteerd met een energierekening van 17.000 euro. Ondanks hun inspanningen om zuinig te zijn tijdens de afgelopen winter, waarbij ze de verwarming een paar graden lager zetten en dekentjes gebruikten, zijn ze nu ten einde raad. De energieleverancier merkt echter geen fout op.

Nog geen jaar

”We wonen nog geen jaar in ons huis, een vrijstaande woning uit de jaren 60-70 van de vorige eeuw. We kochten het huis over van een vriend, en wilden ook zijn energiecontract overnemen. Dat ging om onduidelijke reden niet, en toen moesten we snel een leverancier vinden die ons uit de nood kon helpen. De enige firma die dat kon, was Luminus. Op dat aanbod zijn we zonder al te lang na te denken ingegaan. Zeker met een klein kindje thuis en ondertussen ook nog een tweede op komst wil je niet zonder stroom of gas komen te zitten”, luidt hun uitleg.

Voorschot van bijna 2.000 euro

Gedurende negen maanden hebben Yannick en Tatiana een voorschot van bijna 2.000 euro betaald. Echter, slechts twee weken geleden ontvingen ze plotseling de eindafrekening in de post. ”We moesten nog eens een bedrag van maar liefst 17.000 euro bijbetalen. Er bleek een gasverbruik van bijna 26.000 kWh te zijn geweest. Hoe dat kan weten we niet. We leefden heel zuinig en hebben thuis geen energieverslindende bezigheden. Integendeel, gedurende de winterperiode hebben we thuis kou geleden om te besparen op de kosten. En dan krijg je plots zo’n factuur. Dit is niet voor te stellen”, zegt Yannick. 

Niet van hoge rekeningen bewust

Doordat Yannick en zijn vriendin niet nauwlettend naar de overeenkomst hebben gekeken, waren ze zich er niet van bewust dat de tarieven bij Luminus buitengewoon hoog zijn. ”Er wordt gerekend met dagprijzen van bijna een euro per kWh, inclusief BTW. Daar hebben we niet bij stilgestaan. Alles moest toen heel snel gaan. Als we dit hadden geweten, hadden we een andere oplossing gezocht. Maar nu kunnen we niets doen.”

Onmenselijk

Het koppel is niet in staat om de factuur te betalen. Luminus heeft een betalingsregeling voorgesteld waarbij ze elke maand 1.600 euro moeten aflossen. ”Dat is onrealistisch”, aldus Yannick. ”We werken fulltime, maar dat volstaat niet om zo’n som te kunnen betalen naast ook nog eens de afbetaling van ons huis en andere kosten. Zelfs een maandelijkse afbetaling van 500 of 800 euro zou ons voor de komende jaren tekenen. Dit is echt onmenselijk.” Luminus is bezig met het onderzoeken van de zaak, maar benadrukt dat de meterstanden correct zijn en dat er geen fouten zijn gemaakt. De ombudsman voor energie adviseert mensen die geconfronteerd worden met zo’n hoge factuur om vooral niet te betalen en een onderzoek te eisen.

Check ook: Dit weten we allemaal over het prijsplafond energie 2023

Bron: trendnieuws.nl

Beeld: Twitter

You May Also Like