Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Wetenschappers ontdekken wanneer de zon aan haar einde zal komen

Hoe zal onze zon eruitzien nadat hij is gestorven? Wetenschappers hebben voorspellingen gedaan over hoe de laatste dagen van ons zonnestelsel eruit zullen zien en wanneer het zal gebeuren. En wij mensen zullen er niet meer zijn om dat nog mee te maken en dat is maar beter ook…

Een rode reus

Voorheen dachten astronomen dat de zon zou veranderen in een planetaire nevel – een lichtgevende bel van gas en kosmisch stof – totdat er aanwijzingen waren dat de zon een fractie massiever zou moeten zijn.

De zon is ongeveer 4,6 miljard jaar oud – gemeten naar de leeftijd van andere objecten in het zonnestelsel die zich rond dezelfde tijd hebben gevormd. Op basis van waarnemingen van andere sterren voorspellen astronomen dat zij over ongeveer 10 miljard jaar het einde van zijn leven zal bereiken.

Onderweg gebeuren er natuurlijk nog andere dingen. Over ongeveer 5 miljard jaar zal de zon veranderen in een rode reus. De kern van de ster zal krimpen, maar de buitenste lagen zullen uitzetten naar de baan van Mars en onze planeet in het proces overspoelen, als die er nog is.

Wij zullen er niet meer zijn…

Eén ding is zeker: tegen die tijd zijn we er niet meer. In feite heeft de mensheid nog maar ongeveer 1 miljard jaar te gaan, tenzij we een manier vinden om van deze rots af te komen. Dat komt omdat de zon elke miljard jaar met ongeveer 10 procent in helderheid toeneemt.

Dat klinkt niet veel, maar die toename in helderheid zal een einde maken aan het leven op aarde. Onze oceanen zullen verdampen en het oppervlak zal te heet worden om water te vormen.

Verschillende eerdere studies hebben aangetoond dat, om een heldere planetaire nevel te vormen, de eerste ster tot twee keer zo zwaar moet zijn geweest als de zon.

De studie uit 2018 gebruikte echter computermodellering om te bepalen dat onze zon, net als 90 procent van andere sterren, het meest waarschijnlijk zal krimpen van een rode reus om een witte dwerg te worden en dan te eindigen als een planetaire nevel.

Bron: HLN.be
Beeld: Pixabay

You May Also Like