Life

Wetenschappers bijna in staat om uitgestorven Tasmaanse Tijger weer tot leven te wekken

Beeld: Wikipedia

Kunnen we een uitgestorven dier weer tot leven brengen? Dat is precies wat een team van wetenschappers hoopt te bereiken met de Tasmaanse tijger. Dit dier, ook bekend als de thylacine, verdween in 1936 toen het laatste exemplaar stierf in een Australische dierentuin. Maar nu, bijna een eeuw later, lijkt het erop dat de wetenschap mogelijkheden heeft uitgevonden om deze tijgerr terug te brengen naar de wereld.

De Tasmaanse tijger: Een verdwenen puzzelstuk van de natuur

De Tasmaanse tijger, of thylacine, was een opmerkelijk buideldier dat ooit door de bossen van Tasmanië, Australië en Nieuw-Guinea zwierf. Hoewel hij eruitzag als een hond met strepen op zijn rug, was hij eigenlijk nauw verwant aan kangoeroes en andere buideldieren. Het dier stond bekend om zijn unieke jachtgedrag en leefde vooral van kleinere dieren zoals vogels en knaagdieren. In de 19e en vroege 20e eeuw werd de soort echter zwaar bejaagd, voornamelijk omdat hij als bedreiging voor het vee werd gezien. Deze intense vervolging, samen met verlies van leefgebied en ziektes, leidde tot het uitsterven van de soort. Het laatste bekende exemplaar stierf in 1936 in de dierentuin van Hobart, Tasmanië.

Beeld: Wikipedia

Tasmaanse tijger reconstrueren

Met behulp van genetische technologieën, zoals het bewerken van dna, zijn onderzoekers erin geslaagd om maar liefst 99,9% van het genetisch materiaal van de Tasmaanse tijger te reconstrueren. Deze doorbraak is mogelijk gemaakt door een bijzonder goed bewaard exemplaar, dat werd ontdekt in een oude pot alcohol. De wetenschappers denken dat deze vondst hen dichter bij de wederopstanding van de tijger brengt dan ooit tevoren.

Beeld: Wikipedia

Een wezen creëren 

Het idee is om de erfelijke blauwdruk van het dier van de thylacine te gebruiken om een nauw verwant dier, de dikstaartgerbil, te manipuleren. Door het dna van de tijger te combineren met dat van dit buideldier, hopen onderzoekers aan het eind een wezen te creëren lijkende op de oorspronkelijke Tasmaanse tijger.

Proces ingewikkeld 

Toch is het proces ingewikkeld en roept het ethische vragen op. Is het verantwoord om een uitgestorven soort terug te brengen? En kan dit project bijdragen aan het behoud van bedreigde diersoorten? Hoewel er nog veel stappen te zetten zijn, is de opwinding in de wetenschappelijke wereld groot. De vraag blijft echter: zal de thylacine ooit weer door de bossen van Tasmanië zwerven? Alleen de tijd zal het leren.

Check ook:

Copyright © 2022 SGXL Alle rechten voorbehouden

Mobiele versie afsluiten