Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

West-Europa krijgt komend weekend mogelijk nieuwe lading Saharastof 

saharastof

Mocht je van plan zijn om in de komende dagen je auto te gaan wassen, wacht dan maar even. Volgens Copernicus, het Europese orgaan dat het weer en klimaat constant in de gaten houdt, hangt er momenteel een grote stofwolk boven de Atlantische Oceaan. Wetenschappers verwachten dat de pluim vrijdag en zaterdag zal passeren na een bocht over West-Europa. Dit zou betekenen dat we opnieuw een bak Saharastof over ons heen krijgen.

Ook Nederland heeft er las van

Copernicus ziet dit jaar relatief grote hoeveelheden stof uit de Afrikaanse woestijn over de Middellandse Zee en andere delen van Europa waaien. In maart en april kreeg Nederland ook al met het fenomeen te maken .  De lucht is dan geel geverfd en mensen hebben te kampen met lagen stof op hun auto’s, ramen en tuinmeubelen.

Fijne stofdeeltjes

Woestijnstof kan de luchtkwaliteit beïnvloeden. Dit is met name het geval in landen als Spanje, dat regelmatig de volle mep krijgt. Spanje ervaart opnieuw de grootste hoeveelheid stof. Fijne stofdeeltjes kunnen de luchtwegen irriteren. Ook stofwolken uit de woestijn hebben invloed op de temperatuur: ze blokkeren zonlicht en kunnen een verschil van enkele graden maken. Ook in West-Europa was dat medio maart het geval. Toen was het kwik vijf graden lager dan eerder verwacht. “Dit heb ik in mijn professionele leven nog nooit gezien”, zegt VTM-weerman David Dehenauw op Twitter.

Saharastof

Bron: HLN

Beeld: Pexels