Australiërs kunnen nu wettelijk onredelijke werkgerelateerde telefoontjes en e-mails buiten werktijd negeren dankzij nieuwe wetgeving die recent in werking is getreden. Werkgevers riskeren boetes tot €58.000 als ze werknemers buiten werktijd voor niet-essentiële redenen benaderen. Premier Anthony Albanese verklaarde dat deze veranderingen de productiviteit zullen verhogen, aangezien werknemers niet 24 uur per dag betaald krijgen en dus ook niet 24 uur per dag hoeven te werken. Hij benadrukte dat veel Australiërs gefrustreerd raken door de verwachting altijd bereikbaar te zijn, wat een kwestie van mentale gezondheid is. Australië volgt hiermee landen zoals Frankrijk, Spanje en België, die vergelijkbare “recht om te ontkoppelen” wetten hebben ingevoerd.
Geen telefoontjes na werktijd meer
Voorstanders van de nieuwe wet, die telefoontjes na werktijd verbiedt, benadrukken dat deze wet werknemers de kracht geeft om zich te verzetten tegen telefoontjes na werktijd , een probleem dat sinds de pandemie is verergerd. John Hopkins, universitair hoofddocent aan de Swinburne University of Technology, wijst erop dat voor de opkomst van digitale technologie deze inbreuk niet bestond; werknemers hadden na hun werkdag geen contact meer met hun werkgever tot de volgende dag. Tegenwoordig is het wereldwijd normaal geworden om ook buiten werktijd, zelfs tijdens vakanties, bereikbaar te zijn. In 2023 werkten Australiërs gemiddeld 281 uur onbetaalde overuren, met een geschatte waarde van €82 miljard.
Zorgen om de nieuwe wet
Lokale bedrijfsorganisaties hebben al zorgen geuit over de nieuwe wetgeving. Andrew McKellar, CEO van de Australian Chamber of Commerce and Industry, noemde de veranderingen een “wazig idee” en gaf aan dat het bedrijfsleven niet geraadpleegd is. Het recht om niet gestoord te worden zal onmiddellijk van toepassing zijn op werknemers van middelgrote en grote ondernemingen, terwijl kleine bedrijven 12 maanden de tijd hebben voordat hun werknemers onder deze wet vallen. Telefoontjes na werktijd is dus in Australie aan banden gelegd.
Check ook:
Mark gaat niet meer werken: ‘Bijstand is 200 euro meer dan mijn loon’