Connect with us

Hi, what are you looking for?

Humor

Werkloze man (58) heeft geen zin meer in baan: ‘Uitkering geeft stabiliteit’

Uitkering stabiliteit

Alle geld van de wereld hebben zonder jezelf te vermoeien… Wie zou dat niet willen? Een 58-jarige man heeft deze luxe. Hij heeft niet alle geld van de wereld, maar wel wat hij stabiliteit noemt: een uitkering voor werklozen. 

Liever werkloos

Patrick uit Hoeilaart, Vlaams-Brabant, is sinds juni vorig jaar werkloos. Na 42 jaar bij hetzelfde bedrijf te hebben gewerkt, ging het bedrijf failliet. Hoewel hij actief op zoek was naar een nieuwe baan, ontdekte hij al snel dat werken nauwelijks financieel voordelig was. ”Als ik wil, heb ik volgende week werk”, zegt hij. ”Maar ik heb alle kosten om te gaan werken en de inkomsten naast elkaar gelegd. Waarom zou ik moeite doen voor maar 200 euro extra?”

Uitkering stabiliteit
Beeld: Pexels Cottonbro

Vervoer

Van de vorige werkgever kreeg Patrick een dienstauto die hij weer moest inleveren. ”Ik zou dus moeten investeren in een nieuwe auto. Dat kost makkelijk rond de 15 à 20.000 euro. Ik wil ook geen wrak kopen. Maar over twee jaar zou ik die alweer verkopen, ik ga dan met pensioen. Als je dan nog verzekeringen, inschrijvingsbelasting, onderhoud en kilometers moet betalen, dan kost alleen een auto me al zo’n 1.000 euro per maand.” Openbaar vervoer kost hem te veel tijd aangezien hij niet op een geschikte plek woont. ”Voor een traject van 15 kilometer ben ik 2 uur onderweg.”

Beeld: Pexels Jakob Scholz

Salaris probleem

Het openbaar vervoer is niet het enige probleem voor Patrick. Ook het salaris is volgens hem een groot probleem. ”Ik krijg nu 1.400 euro werkloosheidsuitkering. Na een jaar zakt dat naar 1.200 euro. Stel dat ik een nieuwe baan zou krijgen met een loon van ongeveer 2.500 euro netto, min de kosten van de auto: dan hebben we het over een verschil van 100 tot 200 euro per maand. Dat neemt mijn motivatie wel weg, ja. En als ik dan werk zou aannemen waar je niets voor hoeft te kunnen wordt er nog minder betaald.”

extra energietoeslag 2023

Tevreden

Patrick vindt is naar eigen zeggen tevreden met hoe hij momenteel ervoor staat. ”Ik heb ook spaargeld, dus ik eet geen boterham minder. Waarom zou ik risico’s nemen terwijl ik met een uitkering stabiliteit heb? Met alle respect, maar daar ga ik mezelf niet meer moe voor laten maken.”

Check ook: Minimumloonstijging in Nederland: dit ga je in 2023 minimaal verdienen

Bron: wistjijdital.nl

Beeld: Pexels

You May Also Like