Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Wereldbevolking bereikt nieuwe mijlpaal: de acht miljardste mens is geboren

Beeld: Pexels

De Verenigde Naties bevestigden op dinsdag 15 november dat de acht miljardste mens is geboren en waarschuwden dat de mijlpaal een “groot risico voor de toekomst” inhoudt. John Wilmoth, de directeur van de bevolkingsdivisie van de VN, zei dat het bereiken van een wereldbevolking van acht miljard weliswaar een “teken van menselijk succes” is, maar ook “een groot risico voor onze toekomst”.

Wereldbevolking
Beeld: Pexels

Acht miljardste baby is geboren in de Dominicaanse Republiek

Volgens Marca is de acht miljardste baby van de aarde geboren in de Dominicaanse Republiek en heet hij Damian. Ook VN-secretaris-generaal Antonio Guterre gaf een verklaring vrij over de geboorte van de acht miljardste persoon ter wereld, waarin hij onder meer zei: “De mijlpaal is een gelegenheid om diversiteit en vooruitgang te vieren en tegelijkertijd de gedeelde verantwoordelijkheid van de mensheid voor de planeet te overwegen. Miljarden mensen hebben het moeilijk; honderden miljoenen worden geconfronteerd met honger en zelfs hongersnood. Recordaantallen mensen zijn onderweg op zoek naar kansen en verlichting van schulden en ontberingen, oorlogen en klimaatrampen. Als we de gapende kloof tussen de haves en de have-nots wereldwijd niet overbruggen, bereiden we ons voor op een wereld van 8 miljard mensen vol spanningen en wantrouwen, crisis en conflicten.”

Wereldbevolking
Beeld: Pexels

Rijker en gezonder

Guterre voegde daaraan toe: “De feiten spreken voor zich. Een handvol miljardairs bezit evenveel rijkdom als de armste helft van de wereld. De top één procent van de wereldbevolking is goed voor een vijfde van het wereldinkomen, terwijl mensen in de rijkste landen naar verwachting tot 30 jaar langer leven dan mensen in de armste landen. Terwijl de wereld de afgelopen decennia rijker en gezonder is geworden, zijn deze ongelijkheden ook toegenomen. We stevenen rechtstreeks af op een klimaatramp, terwijl de emissies en de temperaturen blijven stijgen. Overstromingen, stormen en droogte verwoesten landen die bijna niets hebben bijgedragen aan de opwarming van de aarde.”

Wereldbevolking
Beeld: Pexels

Voorspellingen voor de toekomst

Volgens de laatste voorspellingen van de VN zou de wereldbevolking tegen 2030 kunnen groeien tot ongeveer 8,5 miljard en tegen 2050 tot maar liefst 9,7 miljard. Tegen 2080 zal de bevolking volgens de VN een piek bereiken van ongeveer 10,4 miljard mensen en op dat niveau blijven tot 2100. Het agentschap heeft ook voorspeld dat India volgend jaar China zal inhalen als meest bevolkte land en dat tot 2050 de volgende landen de wereldwijde bevolkingsgroei zullen aanvoeren: Democratische Republiek Congo, Egypte, Ethiopië, India, Nigeria, Pakistan, de Filippijnen en de Verenigde Republiek Tanzania.

Beeld: Pexels

Complex en multidimensionaal

Naar aanleiding van de geboorte van Damian zei Liu Zhenmin, VN-ondersecretaris-generaal voor economische en sociale zaken: “De relatie tussen bevolkingsgroei en duurzame ontwikkeling is complex en multidimensionaal. Snelle bevolkingsgroei maakt het moeilijker om armoede uit te roeien, honger en ondervoeding te bestrijden en de dekking van de gezondheidszorg en het onderwijs te vergroten.”

Bron: unilad.com

Beeld: Pexels

You May Also Like